Opustil nás svetový velikán jazzu z našich končín. Kontrabasista George Mraz sa dožil 77 rokov

Opustil nás svetový velikán jazzu z našich končín. Kontrabasista George Mraz sa dožil 77 rokov

George Mraz, českým menom Jiří Mráz, bol jedným z najvýznamnejších kontrabasistov jazzu a jeden z dvoch najznámejších svetových jazzmanov československého pôvodu (tým druhým je basista Miroslav Vitouš). Tento svet opustil 16. 9. 2021 vo veku 77 rokov, len týždeň po svojich posledných narodeninách. Správu o jeho úmrtí zverejnila na sociálnej sieti jeho manželka Camilla Mraz.

Jiří Mráz sa narodil v okrúhly dátum 9. 9. 1944 v Písku v Českej republike. Hru na kontrabas vyštudoval na Pražskom konzervatóriu u profesora Františka Hertla. Svoju hudobnú kariéru začal v polovici 60. rokov 20. storočia v triu Rudolfa Daška, potom hral v SHQ Karla Velebného. V roku 1968, pred príchodom vojsk Varšavskej zmluvy do Československa odišiel do Nemecka. Niekoľko mesiacov žil v Mníchove, kde sa zoznámil s americkými jazzmanmi Malom Waldronom, Leom Wrightom a Bennym Baileym. Na jeseň 1968 odišiel do USA, keď získal štipendium na Berklee College v Bostone. V tejto dobe tiež začal používať americké meno George Mraz.

Dva roky bol členom tria Oscara Petersona, prechodne získal angažmán aj u "prvej dámy jazzu" Elly Fitzgerald. Rýchlo sa stal jedným z najznámejších jazzových kontrabasistov, pričom počas nasledujúcich 23 rokov zostal výhradne v zahraničí - do Prahy sa prvý krát vrátil až v roku 1991.

Zoznam kapiel v ktorých fungoval a ďalších jeho spoluhráčov je veľmi dlhý, v 70. rokoch hral hral v big bande Thada Jonesa a Mela Lewisa a v zoskupení New York Jazz Quartet, v 80. rokoch bol členom kapely Quest. Okrem toho hral s kontrabasistom Charliem Mingusom, gitaristom Johnom Abercombiem a so Stanom Getzom, často spolupracoval aj s Tommym Flanaganom, Pepperom Adamsom, Michelom Petruccianim, Stephanem Grappellim, Chetom Bakerom, Joem Hendersonom, Johnom Scofieldom a mnohými inými.

V roku 2004 sa objavil na albume I'm All For You tenor saxofonistu Joe Lovana, spolu s klaviristom Hankom Jonesom a bubeníkom Paulom Motianom, rovnako ako aj na ďalšom titule Joyous Encounter v roku 2005. Mraz bol známy svojim pevným rytmom a špecifickým štýlom sól, ktoré často hrával v štýle arco, teda so slákom.

 

 

Odpočívaj v pokoji, Jiří!

 

Autor: Martin Uherek

Foto: Camilla Mraz

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Jazzman týždňa: George Mraz
Hrával s najvyššou ligou amerického jazzu, jeho meno nájdeme na vyše tisícke albumov. Svojou...
Výzva na podporu basistu George Mraza: Peňažné dary aj úsmevné fotky pre skoré uzdravenie
Zrejme všetci poznajú George Mraza, pôvodom českého basistu, ktorý už od roku 1968 pôsobí v USA a...
Mráz a Viklický: Znova spolu
Renomované nemecké vydavateľstvo ACT Music sa pod porekadlom „menej je niekedy viac“ podujalo...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...