Predčasne narodený v 5. mesiaci bojoval o život a stratil zrak: Teraz klavirista Matthew Whitaker vydáva debutový album

Predčasne narodený v 5. mesiaci bojoval o život a stratil zrak: Teraz klavirista Matthew Whitaker vydáva debutový album

Vydavateľstvo Resilience Music Alliance vydalo 9. augusta debutový album 17-ročného klaviristu a organistu Matthewa Whitakera. Whitaker je sybolom nádeje a vytrvalosti - narodil sa predčasne o takmer štyri mesiace skôr a spolu s doktormi zápasil o svoj život najbližšie mesiace. V priebehu troch mesiacov prišiel počas liečby o zrak, no nakoniec nad hrozbou smrti zvíťazil a teraz je z neho tínedžer, ktorý je považovaný za jedného z nádejných mladých levov jazzovej scény. Jeho debut má titul Now Hear This (v preklade Toto teraz počúvaj) a ako hovorí jeho názov, rozhodne stojí za vypočutie.

 

Matthew Whitaker má vo svojich 17 rokoch za sebou sľubné kariérne začiatky - objavil sa v prestížnych talk shows "Today Show" a "The Ellen DeGeneres Show"  a pozitívne sa o ňom vyjadrilo niekoľko významných denníkov, ako napríklad Los Angeles Times a The New York Times. Okrem toho je oficiálnym hráčom značiek Yamaha a Hammond, ktoré ho podporujú na jeho hudobnej ceste už niekoľko rokov. Na svojom konte má okrem iných aj dve významné ocenenia, "Harlem Stage Emerging Artist Award" ako vychádzajúca hviezda a "Herb Alpert Young Jazz Composers Award" ako skladateľ. V súčasnosti sa pripravuje na prvý rok štúdia na prestížnej škole Juilliard School v New Yorku, ako prvý slepý študent v histórii ich jazzového študijného programu.

 

Na svojom debutovom albume Now Hear This sa Matthew Whitaker spojil s jazzovou špičkou - predstavili sa tu gitarista Dave Stryker, basista Yunior Terry, bubeník Ulysses Owens Jr. a perkusionista Sammy Figueroa. Okrem toho sa na albume ako hostia objavili aj klávesák Marc Cary a flautistka Gabrielle Garo. Producentom bol Brian Bacchus, ktorý spolupracoval na albumoch Gregoryho Portera, Norah Jones, Randyho Westona, Sullivana Fortnera a mnohých iných. Now Hear This predstavuje zhrnutie Whitakerovho hudobného vývoja, Prostredníctvom vlastných kompozícií a prebratých skladieb, ktoré ho ovplyvnili počas života, prezentuje obraz o svojej osobnosti. Klavírnu virtuozitu pritom kombinuje so soulovým zvukom Hammond organu a zvukomalebnými syntetizátormi.

 

Výkonný riaditeľ a spoluzakladateľ vydavateľstva Resilience Music Alliance Steven Ruchefsky sa ku klaviristovi a jeho debutu vyjadril nasledovne: "Matthew Whitaker je raritou. Predstavuje žiarivé svetlo, poháňané neuveriteľným umeleckým prejavom, bezhraničnou energiou a zvedavosťou a predovšetkým obrovskou ľudskosťou. V tomto čase a vlastne nezávisle na čase, tento maják žiada o našu pozornosť. My cítime obrovskú pokoru, že môžeme byť súčasťou tímu, ktorý šíri toto svetlo. Matthew je Odolnosť.”

 

 

Zdroj: Jazz in Europe

Autor: Martin Uherek

 

 

Ďalšie články

Ďalší hudobný prírastok na československej scéne: Martin Konvička vydáva debutový album s názvom Coming Homo
Mladý český klavirista Martin Konvička už o pár dní vydá svoj debutový album. Akustický formát tria...
Recenzia CD: Róbert Ragan Jr. - Turns
Jedným z ďalších mladých jazzmanov, ktorý prišiel so svojim debutom je kontrabasista Róbert...
Dr. House bude už po druhý krát liečiť s blues.
Britský herec a spisovateľ Hugh Laurie vo svete známy ako sarkazmom sršiaci Dr. House, si zdá sa,...
Novinky od speváka so štrnástimi hlasmi: Jacob Collier budúce leto vydáva debutový album
Spevák a multiinštrumentalista Jacob Collier je novým divom Veľkej Británie. Jeho mentorom je...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...