Predčasne narodený v 5. mesiaci bojoval o život a stratil zrak: Teraz klavirista Matthew Whitaker vydáva debutový album

Predčasne narodený v 5. mesiaci bojoval o život a stratil zrak: Teraz klavirista Matthew Whitaker vydáva debutový album

Vydavateľstvo Resilience Music Alliance vydalo 9. augusta debutový album 17-ročného klaviristu a organistu Matthewa Whitakera. Whitaker je sybolom nádeje a vytrvalosti - narodil sa predčasne o takmer štyri mesiace skôr a spolu s doktormi zápasil o svoj život najbližšie mesiace. V priebehu troch mesiacov prišiel počas liečby o zrak, no nakoniec nad hrozbou smrti zvíťazil a teraz je z neho tínedžer, ktorý je považovaný za jedného z nádejných mladých levov jazzovej scény. Jeho debut má titul Now Hear This (v preklade Toto teraz počúvaj) a ako hovorí jeho názov, rozhodne stojí za vypočutie.

 

Matthew Whitaker má vo svojich 17 rokoch za sebou sľubné kariérne začiatky - objavil sa v prestížnych talk shows "Today Show" a "The Ellen DeGeneres Show"  a pozitívne sa o ňom vyjadrilo niekoľko významných denníkov, ako napríklad Los Angeles Times a The New York Times. Okrem toho je oficiálnym hráčom značiek Yamaha a Hammond, ktoré ho podporujú na jeho hudobnej ceste už niekoľko rokov. Na svojom konte má okrem iných aj dve významné ocenenia, "Harlem Stage Emerging Artist Award" ako vychádzajúca hviezda a "Herb Alpert Young Jazz Composers Award" ako skladateľ. V súčasnosti sa pripravuje na prvý rok štúdia na prestížnej škole Juilliard School v New Yorku, ako prvý slepý študent v histórii ich jazzového študijného programu.

 

Na svojom debutovom albume Now Hear This sa Matthew Whitaker spojil s jazzovou špičkou - predstavili sa tu gitarista Dave Stryker, basista Yunior Terry, bubeník Ulysses Owens Jr. a perkusionista Sammy Figueroa. Okrem toho sa na albume ako hostia objavili aj klávesák Marc Cary a flautistka Gabrielle Garo. Producentom bol Brian Bacchus, ktorý spolupracoval na albumoch Gregoryho Portera, Norah Jones, Randyho Westona, Sullivana Fortnera a mnohých iných. Now Hear This predstavuje zhrnutie Whitakerovho hudobného vývoja, Prostredníctvom vlastných kompozícií a prebratých skladieb, ktoré ho ovplyvnili počas života, prezentuje obraz o svojej osobnosti. Klavírnu virtuozitu pritom kombinuje so soulovým zvukom Hammond organu a zvukomalebnými syntetizátormi.

 

Výkonný riaditeľ a spoluzakladateľ vydavateľstva Resilience Music Alliance Steven Ruchefsky sa ku klaviristovi a jeho debutu vyjadril nasledovne: "Matthew Whitaker je raritou. Predstavuje žiarivé svetlo, poháňané neuveriteľným umeleckým prejavom, bezhraničnou energiou a zvedavosťou a predovšetkým obrovskou ľudskosťou. V tomto čase a vlastne nezávisle na čase, tento maják žiada o našu pozornosť. My cítime obrovskú pokoru, že môžeme byť súčasťou tímu, ktorý šíri toto svetlo. Matthew je Odolnosť.”

 

 

Zdroj: Jazz in Europe

Autor: Martin Uherek

 

 

Ďalšie články

Ďalší hudobný prírastok na československej scéne: Martin Konvička vydáva debutový album s názvom Coming Homo
Mladý český klavirista Martin Konvička už o pár dní vydá svoj debutový album. Akustický formát tria...
Recenzia CD: Róbert Ragan Jr. - Turns
Jedným z ďalších mladých jazzmanov, ktorý prišiel so svojim debutom je kontrabasista Róbert...
Dr. House bude už po druhý krát liečiť s blues.
Britský herec a spisovateľ Hugh Laurie vo svete známy ako sarkazmom sršiaci Dr. House, si zdá sa,...
Novinky od speváka so štrnástimi hlasmi: Jacob Collier budúce leto vydáva debutový album
Spevák a multiinštrumentalista Jacob Collier je novým divom Veľkej Británie. Jeho mentorom je...
Alan Bartuš neprišiel a predsa zvíťazil!
   Piatok 15. marca patril v priestoroch rozhlasovej Pyramídy predovšetkým slovenskej...
Aj Teri Čikoš dôveruje jazzu
Nielen Bratislavčania už niekoľko rokov vzhliadajú k legendárnej koncertnej sérii In Jazz We Trust...
Igor Ochepovsky to zabalil
Fanúšikovia pozoruhodnej českej formácie Ochepovsky Project smútia, pretože jej líder po ôsmich...
Predsudok/premena/poznatok... Andromeda´s Mystery
Moje predsudky voči hudobným formáciám bez basovej zložky sú hlboko vkorenené. Očakávania toho, ako...