Recenzia CD: Róbert Ragan Jr. - Turns

Recenzia CD: Róbert Ragan Jr. - Turns
Dávid Oláh
Jedným z ďalších mladých jazzmanov, ktorý prišiel so svojim debutom je kontrabasista Róbert Ragan Jr. Jeho otec Róbert Ragan je na našej hudobnej scéne známym univerzálnym kontrabasistom európskej úrovne. Na úvod treba povedať, že Robert Ragan mladší nesklamal rodinnú tradíciu a pokračuje v poctivej umeleckej práci podobne ako jeho otec.  
 
Album Turns je koncipovaný do modernej jazzovej polohy. Raganovými sidemanmi sú jeho dlhoroční banskobystrickí kolegovia. Na bicích nástrojoch je to Peter Solárik a na klavíri Klaudius Kováč. Hosťom na CD je fenomenálny tenor saxofonista z Prahy – Ondrej Štveráček.
 
 
Raganových osem kompozícií, ktoré sa na albume nachádzajú majú veľkú hĺbku, cit a zmysel pre krásu. Hudba má v sebe úprimnosť a srdce, bez akéhokoľvek nánosu ega. Líder odkazuje na rôzne jazzové smery – hardbop, modalitu (Waves, Epic), bebop (Somewhere Around E), či west coast a groove (Minor Moods). Vynikajúce sóla jeho spoluhráčov a citlivá komunikácia všetkých hráčov zabezpečila vysokú interpretačnú kvalitu tejto hudby. Hudobníci hrajú veľmi citlivo, každý jeden tón má jasne určené svoje miesto a logiku. Výborné sóla nepredviedli iba skúsenejší spoluhráči – Kováč, Štveráček, ale aj líder, ktorý napriek svojej úlohe sprievodného rytmicko-harmonického nástroja nezostal v tieni sólistov. Zaujímavé je Raganovo spracovanie a aranžmán skladby "Fragment from Rachmaninoff". CD je veľmi nenásilné, no napriek tomu vás núti počúvať a preciťovať hudbu. "Bass introduction" je vynikajúcou sólovou časťou, ktorá krásne nadväzuje na následnú titulnú tému "Turns". Tá má širokú farebnú paletu, ktorá je spôsobená pomalým, pulzujúcim tempom a úžasnou harmonickou štruktúrou a silnou melodickou linkou. 
 
CD Turns je krásnym debutom ďalšieho banskobystrického jazzmana. Hudba na tejto doske vyšla na výbornú po každej stránke – umeleckej, intepretačnej, aranžérskej aj kompozičnej. Najvydarenejším aspektom tohto albumu je pre mňa jemnosť, príbeh a výpovedná hodnota Raganových tém.  Raganov debut by jednoznačne nemal chýbať v poličke každého záujemca o špičkový moderný jazz.
 
 
Dávid Oláh
 

 

 

Ďalšie články

Cenu Ladislava Martoníka 2014 dostal klavirista a pedagóg Klaudius Kováč
Klavirista a pedagóg Klaudius Kováč je na slovenskej jazzovej scéne známym menom - okrem pôsobenia...
Recenzia CD: Bashavel Hoorhay
Kapela Bashavel sa zrodila na jar v roku 2006 ako spoločný projekt špičkových slovenských...
Ondřej Štveráček uzavrel letné turné v Banskej Bystrici
V utorok 3. septembra 2013 sa v Jazz Klube 12 uskutočnil záverečný koncert letného turné...
Ďalší hudobný prírastok na československej scéne: Martin Konvička vydáva debutový album s názvom Coming Homo
Mladý český klavirista Martin Konvička už o pár dní vydá svoj debutový album. Akustický formát tria...
Last Ark Out: Lift - napred a nestratiť sa!
Keď mi pred niekoľkými týždňami pristála v poštovej schránke obálka z Kanady ešte som...
Alan Bartuš neprišiel a predsa zvíťazil!
   Piatok 15. marca patril v priestoroch rozhlasovej Pyramídy predovšetkým slovenskej...
Aj Teri Čikoš dôveruje jazzu
Nielen Bratislavčania už niekoľko rokov vzhliadajú k legendárnej koncertnej sérii In Jazz We Trust...
Igor Ochepovsky to zabalil
Fanúšikovia pozoruhodnej českej formácie Ochepovsky Project smútia, pretože jej líder po ôsmich...