Festival Americké jaro spojil USA s miestnymi hudobníkmi: Peter Korman a Václav Pálka v triu Sullivan Fortnera

Festival Americké jaro spojil USA s miestnymi hudobníkmi: Peter Korman a Václav Pálka v triu Sullivan Fortnera

Sullivan Fortner, nositeľ ocenenia "Cole Porter Fellow in Jazz" za rok 2015 v rámci prestížnej American Pianist Association, v týchto dňoch vystupuje na festivalovom turné Americká jar v Českej republike. Verejnosti sa predstaví s programom solo piano, no aj s triom, ktoré spolu s ním tvoria mladí talentovaní hudobníci z Katedry jazzovej interpretácie Janáčkovej akadémie múzických umení v Brne - Peter Korman a Václav Pálka.

 

Americké jaro je jarný cyklus koncertov klasickej hudby, organizovaný Ústavom pre česko-americké vzťahy, ktorý sa koná každoročne na desiatkach miest po celej Českej republike. Orekm koncertov klasickej hudby dopĺňajú festival tiež prednášky, majstrovské kurzy či premietanie filmov, na ktorých spoločne vystupujú americkí a českí umelci a osobnosti z rôznych iných odborov, ako aj niekoľko jazzových vystúpení.

 

Jednou z hlavných zahraničných hviezd tohto ročníka je Sullivan Joseph Fortner Jr, nadaný klavirista pochádzajúci z New Orleans. Hudbe sa začal venovať vo veku siedmich rokov, kedy odpočúvaním zaznamenával melódiu. O dva roky neskôr už sprevádzal spevácke zbory v najrôznejších kostoloch po New Orleans. Vo svojich jedenástich rokoch bol ocenený tzv. "Amazing Kids Award" a vo svojich trinástich rokoch sa rozhodol podstúpiť formálne vzdelanie v hre na klavír a začal navštevovať New Orleans Center for Creative Arts (NOCCA). Svoj bakalársky titul v odbore Jazz Performance dosiahol na Oberlin Conservatory of Music v štáte Ohio a svoj magisterský program v tom istom odbore dokončil na Manhattan School of Music pod vedením Jasona Morana a Phila Markowitza. Počas svojho štúdia už stihol vystúpiť s významnými jazzmanmi, ako sú Stefon Harris, Christian Scott či Roy Hargrove, ale aj ďalších, vrátane rodiny Marsalisovcov, Donald Harrisona, Nicholas Paytona, Billy Harta, Gary Bartza, Irvin Mayfielda.

 

Na českom turné Fortner vystúpi nielen s programom solo piano, ale zároveň zahrá aj skladby zo svojho najnovšieho albumu Aria, ktorý nahral v roku 2015 v kvartete so saxofonistom Tivon Penicottom, basistom Aidan Carrollom a bubeníkom Joe Dysonom. Toto CD prezentuje v triu s miestnymi mladými talentovanými hudobníkmi, ktorí momentálne študujú na Katedre jazzovej interpretácie Janáčkovej akadémie múzických umení v Brne.

 

Kontrabasista Peter Korman (SR) stabilne pôsobí vo formáciách Martin Uherek Quartet, Jakub Tököly Trio, Michal Motýľ Tentet a iných. Na súťaži Nové tváre slovenského jazzu 2013 získal individuálnu cenu za kompozíciu a kapelovú cenu, na Czech Jazz Contest 2014 cenu za inštrumentálny výkon a kapelovú cenu. Spolupracoval s renomovanými hudobníkmi ako Klaudius Kováč, Peter Solárik, Juraj Bartoš, Matúš Jakabčic, Gábor Bolla (HU).

 

Bubeník Václav Pálka (ČR) pochádza z Ostravy, odkiaľ, v čase štúdií na všeobecnom gymnáziu, dochádzal na súkromné lekcie ku Kamilovi Slezákovi. Pod jeho vedením teraz dokončuje štúdium bakalárskeho programu jazzu v Brne. V rámci celého radu prestížnych jazzových dielní či súkromných lekcií mal možnosť pracovať pod vedením bubeníkov ako Brian Blade, Jeff Tain Watts, Ziv Ravitz, Jeff Ballard, Eric Harland, Ari Hoenig a mnohých ďalších. Z českej hudobnej scény koncertoval či nakrúcal napríklad s Davidom Dorůžkom, Jiřím Slavíkom, Ivou Bittovou, Liborom Šmoldasom, Tomášom Liškom, Beatou Hlavenkovou alebo Zuzanou Lapčíkovou. Svoje ďalšie štúdiá teraz smeruje do USA.

 

Harmonogram koncertov:

19.5. Praha, rezidencia veľvyslanca USA - solo piano

20.5. Praha- JazzDock - trio

21.5. Černošice Jazz Festival - trio

24.5. Prostějov - sála ZUŠ - trio

25.5. Hranice na Moravě, MKZ - trio

27.5. Dobříš, Kultúrny dom - trio

 

Zdroj: americkejaro.cz

Autor: Martin Uherek

 

 

Ďalšie články

Reportáž: Rado Tariška a jeho dramaturgicky pestrý Radio Band
Vo štvrtok 18. 5. 2017 sa v Divadle Aréna opäť uskutočnil zaujímavý jazzový koncert. Fenomenálny...
Tomáš Maretta: Kvalitná hudba nie je zadarmo, Slováci to musia pochopiť.
Stretol som sa s Tomášom Marettom - jedným z organizátorov koncertu Rona Cartera a Richarda...
Jazzové ceny sú rozdané: Ocenenie Esprit za najlepší slovenský jazzový album získal gitarista Andreas Varady
Slávnostné odovzdávania cien s trojkoncertom nominovaných prebehlo v utorok 30. apríla v Divadle...
Reportáž: Výborný kvartet Ester Wiesnerovej v Klariskách
Ester Wiesner od návratu domov z bostonskej Berklee určite nezaháľa. Svoje koncerty odštartovala v...
Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...