Príbehy jazzu sa opäť vydávajú na cesty: Poslucháčom prezradia "Ako vznikal jazz"

Príbehy jazzu sa opäť vydávajú na cesty: Poslucháčom prezradia "Ako vznikal jazz"

Už po druhýkrát sa projekt Príbehy jazzu vydáva na cesty, tentokrát predstaví program nového CD s podtitulom "Ako vznikal jazz", ktoré vyšlo minulý rok vo vydavateľstve PJ SOUND STUDIO. V rámci jesenného turné poodhalí poslucháčom tajomstvá zlatej éry jazzu, najmä 30. a 40. rokov minulého storočia, kedy sa swing stal americkou populárnou hudbou a len o niekoľko rokov neskôr bebop odštartoval prvé moderné experimenty, ktoré položili základ súčasného jazzu.

 

V priebehu septembra a októbra 2019 sa uskutoční krátke koncertné turné s názvom Príbehy jazzu na cestách 2 - Ako vznikal jazz. Jedná sa o sériu koncertov projektu Príbehy jazzu, ktorý sa už od roku 2013 snaží prostredníctvom živých vystúpení priblížiť jazz širokej verejnosti. Líder projektu Martin Uherek sa okrem hry na saxofón obracia na publikum aj formou hovoreného slova, prostredníctvom ktorého postupne predstavuje jednotlivé momenty jazzovej histórie, popisuje vývoj jednotlivých štýlov a príbehy dopĺňa aj vtipnými a zaujímavými historkami zo života významných jazzmanov.

 

Tentokrát sa bude program venovať tematike s podtitulom "Ako vznikal jazz" a zameria sa najmä na obdobie 30. a 40. rokov minulého storočia, teda dobu swingu a bebopu, kedy sa jazz prvýkrát stal populárnou hudbou Ameriky a následne sa tak dostal do uší ľudí na celom svete. Príbehy postupne poslucháčov prevedú swingom a s ním spojenou tanečnou horúčkou, bebopom, teda prvou formou moderného jazzu a taktiež prezradia tajomstvá vzniku mnohých jazzových skladieb, na ktoré jazzoví hudobníci improvizujú.

 

 

Obsadenie kapely bude rovnaké ako na poslednom CD projektu, Martin Uherek - saxofón a hovorené slovo, Klaudius Kováč - klavír, Róbert Ragan Jr. - kontrabas a Peter Solárik - bicie nástroje, s výnimkou absencie kontrabasistu Petra Kormana. Na koncertoch zaznejú autorské skladby lídra projektu, ktoré približujú špecifiká hudby období swingu a bebopu a poslucháčov postupne prevádzajú tajmi týchto hudobných štýlov.

 

Príbehy jazzu na svojich cestách navštívia tri slovenské mestá - už tento piatok 6.9. vystúpia v La Musica v Piešťanoch, 27.9. budú súčasťou festivalu Jazz pod hradom v Trenčíne a 8.10. priblížia jazz Banskej Bystrici v Robotníckom dome. Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ktorý je zároveň hlavným partnerom projektu.

Zdroj: Tlačová správa, PJ SOUND STUDIO

Galéria

pribehy jazzu 2 plagat.png

 

 

Ďalšie články

Cenu Ladislava Martoníka 2014 dostal klavirista a pedagóg Klaudius Kováč
Klavirista a pedagóg Klaudius Kováč je na slovenskej jazzovej scéne známym menom - okrem pôsobenia...
Recenzia CD: Bashavel Hoorhay
Kapela Bashavel sa zrodila na jar v roku 2006 ako spoločný projekt špičkových slovenských...
Kontrabasista Peter Korman debutuje: Nahrávka „Root System“ prináša sviežu energiu novej jazzovej generácie
Moderný jazz ovplyvnený rôznymi inšpiračnými zdrojmi. Debutový album kontrabasistu Petra Kormana...
Jazzový akordeón v Jazz Klube 12
Utorkové jam sessions Martina Uhereka v Jazz Klube 12 v Banskej Bystrici už majú svoju...
Alan Bartuš neprišiel a predsa zvíťazil!
   Piatok 15. marca patril v priestoroch rozhlasovej Pyramídy predovšetkým slovenskej...
Aj Teri Čikoš dôveruje jazzu
Nielen Bratislavčania už niekoľko rokov vzhliadajú k legendárnej koncertnej sérii In Jazz We Trust...
Igor Ochepovsky to zabalil
Fanúšikovia pozoruhodnej českej formácie Ochepovsky Project smútia, pretože jej líder po ôsmich...
Predsudok/premena/poznatok... Andromeda´s Mystery
Moje predsudky voči hudobným formáciám bez basovej zložky sú hlboko vkorenené. Očakávania toho, ako...