Vychádza nové CD zo série Príbehy jazzu: Novinka nesie podtitul „Ako vznikal jazz“

Vychádza nové CD zo série Príbehy jazzu: Novinka nesie podtitul „Ako vznikal jazz“
jazz.sk

Už onedlho sa na verejnosti objaví druhé CD pokračovanie úspešného projektu Príbehy jazzu, tentokrát s podtitulom “Ako vznikal jazz”. Nové CD je zamerané na vznik jazzu a jeho začiatky, najmä na obdobie 30. a 40. rokov, teda swingu a bebopu, kedy sa jazz prvýkrát stal populárnou hudbou Ameriky a následne sa tak dostal do uší ľudí na celom svete. Spolu s kapelou sprevádza saxofonista Martin Uherek poslucháčov swingom a s ním spojenou tanečnou horúčkou, bebopom, teda prvou formou moderného jazzu a prezrádza aj ako vznikali jazzové skladby, na ktoré jazzmani improvizujú až dodnes. CD vyjde na prelome kalendárnych rokov vo vydavateľstve PJ SOUND STUDIO.

 

Príbehy jazzu predstavujú autorský projekt saxofonistu Martina Uhereka, ktorý už od svojho vzniku v roku 2013 prostredníctvom hudby kombinovanej s hovoreným slovom približuje jazz a jeho krásy širokej verejnosti. Projekt prvé tri roky fungoval len na koncertnej úrovni, no v roku 2016 vyšiel CD nosič, ktorý Príbehy jazzu preniesol z klubov priamo do ľudských domovov, ku fanúšikom.

 

Zatiaľ čo debutové CD projektu predstavovalo stručný prierez celou históriou štýlu, teda dobou od začiatku 20. storočia až po súčasnosť, nové vydanie “Príbehy jazzu vol. 2 - Ako vznikal jazz” sa zameriava primárne na obdobie vzniku jazzu a vzostup jeho popularity v 30. rokoch 20. storočia, ako aj prvé moderné experimenty v podaní bebopových hudobníkov 40. rokov. Práve tieto momenty boli podľa Uhereka tie najzásadnejšie pre hudobný vývoj nasledovných desaťročí a ich vplyv je zjavný aj v súčasnom jazze.

 

Na novom CD sa oproti pôvodnej zostave (Martin Uherek - saxofón a hovorené slovo, Klaudius Kováč - klavír, Róbert Ragan Jr. - kontrabas, Peter Solárik - bicie) objavuje aj nová tvár, kontrabasista Peter Korman, ktorý je čerstvým absolventom Janáčkovej akadémie múzických umení v Brne a už niekoľko rokov stabilnou osobnosťou na česko-slovenskej jazzovej scéne. V úlohe basistu sa strieda spolu s Raganom Jr., pričom každý účinkuje na 3 skladbách. Korman prispel nielen hráčsky, ale aj autorsky - svojou kompozíciou Nobody Else Looks The Way You Do Tonight, ktorá sa objavuje na CD ako prvá v poradí.

 

Martin Uherek spomenul aj kuriózny vznik jednej zo skladieb na CD: “Keď som v lete tohto roku vyučoval jazzový saxofón na medzinárodných worskhopoch v poľskom Leszne, v posledný deň lekcií som svojim študentom chcel ukázať, akým spôsobom sa dá improvizovať a vytvoriť melódia pomocou zvýrazňovania akordických tónov zaznievajúcej harmónie známeho jazzového štandardu Cherokee. Začal som teda hrať jednoduchú melódiu, ktorá prakticky v každom novom takte zvýrazňovala najdôležitejší interval - terciu. Na moje prekvapenie z tohto teoretického cvičenia vznikla tak chytľavá znelka, že sme ju spoločne aj so študentami niekoľko minút opakovali a postupne sa ju všetci naučili hrať. Ani keď som sa vrátil z Poľska domov, nová melódia mi nedala pokoj a tak som sa tomuto nutkaniu po pár dňoch poddal a začal tvoriť - netrvalo ani hodinu a na svete bola celá skladba. Na CD si ju môžete vypočuť ako poslednú - má názov I’m Calling You, teda v preklade 'Volám ťa’. Tá melódia ma totiž skutočne volala kdesi z vesmíru a nedala mi pokoj, kým som ju nedal na papier - a následne na toto CD.”

 

Podobne ako v roku 2017, aj v nasledujúcom kalendárnom roku sa projekt Príbehy jazzu pripravuje vydať na cesty, aby jazz a zaujímavé informácie o ňom ponúkol fanúšikom v koncertnej podobe. Či už to budú začiatky swingu, bebop alebo ukážka moderných vplyvov jazzovej hudby, poslucháči sa už teraz majú na čo tešiť.

 

CD z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

 

PR správa: PJ SOUND STUDIO s.r.o., www.nahravaciestudio.sk

Foto: Róbert Ragan

Obal CD Ilustrácia: Tomáš Dobrík

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Cenu Ladislava Martoníka 2014 dostal klavirista a pedagóg Klaudius Kováč
Klavirista a pedagóg Klaudius Kováč je na slovenskej jazzovej scéne známym menom - okrem pôsobenia...
Kontrabasista Peter Korman debutuje: Nahrávka „Root System“ prináša sviežu energiu novej jazzovej generácie
Moderný jazz ovplyvnený rôznymi inšpiračnými zdrojmi. Debutový album kontrabasistu Petra Kormana...
Jazzový akordeón v Jazz Klube 12
Utorkové jam sessions Martina Uhereka v Jazz Klube 12 v Banskej Bystrici už majú svoju...
Martin Uherek: Prial by som si, aby CD Príbehy jazzu zaujalo všetky generácie
Stretol som sa s mladým banskobystrickým hudobníkom, saxofonistom, skladateľom a pedagógom Martinom...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...