Reportáž: Erik Rothenstein Band a Maria Blagojevič

Reportáž: Erik Rothenstein Band a Maria Blagojevič
Dávid Oláh

Saxofonista, skladateľ a aranžér Erik Rothenstein si v rámci svojho dlhodobejšie trvajúceho projektu Erik Rothenstein Band meets singers, pozval do svojho projektu ďalšiu výbornú speváčku. Po Ester Wiesnerovej, Gáborovi Winandovi a Else Valle to bola speváčka zo Srbska, Marija Blagojevič. 

 

Vo štvrtok večer sa uskutočnil očakávaný koncert v bratislavskom Bukowski Bare. Erik Rothenstein Band účinkoval v zložení: Erik Rothenstein - barytón saxofón, František Báleš - klavír, Vlado Máčaj - kontrabas a Juraj Šušaník hral na bicích nástrojoch. Zostava výborných hudobníkov zabezpečila spoľahlivý podklad pre hlavnú sólistku. 

Najsilnejším momentom večera bola pre mňa výborná dramaturgia koncertu. Striedali sa inštrumentálne jazzové skladby s popovejšími a groovujúcimi spievanými skladbami. Prvý set otvorila kapela Rothensteinovou kompozíciou M.CH.B. Blues z jeho najnovšieho albumu Rio Danubio. Skladba má moderný modálny charakter. Ide o molové blues v 6/8 takte. Rothenstein nám predviedol sólo plné napätia a uvoľnenia. Ani ďalší členovia jeho kapely sa nenchali zahanbiť.

Následne Rothenstein predstavil hudobníkov a pozval na pódium Mariju. Od prvého tónu bolo jasné, že Marija Blagojevič je vyzretá profesionálka. Jej krásny jazzový hlas je položený v nižších polohách. Hrali sa skladby, ktoré zaranžoval klavirista Fritz Pauer a taktiež jazzové štandardy. Koncert sa niesol v nesmierne rozmanitom duchu. Rothensteinov aranžmán štandardu Love For Sale mal groovový až popový charakter s prvkami latin jazzu.

Druhé kolo sa začalo opäť inštrumentálne. Hrala sa Erikova kompozícia s názvom Tiesňava. Ako už názov naznačuje, skladba v sebe nesie prvok slovenskej ľudovej hudby. Ide o striedanie groovujúceho 4/4 taktu s nepárnym 7/8. Melódia je zložená z lydickej stupnice, ktorá je pre náš folklór typická. Sóla mali peknú gradáciu a svižný charakter. 

Odznela aj kompozícia klaviristu Fera Báleša Melody For Dominik, ktorá je venovaná Bálešovmu synovi. Báleš má úžasný zmysel pre melódiu. Skladba je ovplyvnená moderným jazzom a lyrickou melodickosťou vyplývajucou z popovej hudby. Báleš sa krásne vyhral s netypickými harmonickými postupmi a stop timami.

Zaznela aj skladba v sambovom štýle. Marija bezchybne zascatovala náročné melodické linky v unisone s klavírom a saxofónom. Rytmická sekcia výborne šlapala.

V balade Paris vynikol Mariin ľúbivý hlas. Krásne nám "prerozprávala" svoj príbeh. František ju výborne sprevádzal svojimi harmonickými a melodickými ozdobami.

Koncert sa ukončil záverečným jazzovým blues kde Marija opäť excelovala. Svojim swingovým feelom pozdvihla celú kapelu na vyššiu interpretačnú úroveň.

Večer sa niesol v duchu moderného jazzu s prvkami latina, popu a groovu. Erik Rothenstein Band opäť potvrdil  svoje kvality vzájomnou súhrou, komunikáciou a logickými - pekne vystavanými sólami. Spolu s Marijou Blagojevič nám zaručili krásny večer pri kvalitnej hudbe. Nezostáva mi nič iné ako sa tešiť na ďalší projekt tohto zoskupenia.    

 

 

Dávid Oláh

Esprit 2023

Galéria

20171012_205835.jpg
20171012_214010.jpg
20171012_214034.jpg

 

 

Ďalšie články

Reportáž: Rado Tariška a jeho dramaturgicky pestrý Radio Band
Vo štvrtok 18. 5. 2017 sa v Divadle Aréna opäť uskutočnil zaujímavý jazzový koncert. Fenomenálny...
Tomáš Maretta: Kvalitná hudba nie je zadarmo, Slováci to musia pochopiť.
Stretol som sa s Tomášom Marettom - jedným z organizátorov koncertu Rona Cartera a Richarda...
Reportáž: Výborný kvartet Ester Wiesnerovej v Klariskách
Ester Wiesner od návratu domov z bostonskej Berklee určite nezaháľa. Svoje koncerty odštartovala v...
Report: Candy Dulfer roztancovala bratislavský Majestic Club
12. apríla sa v bratislavskom klube MMC uskutočnil koncert interpretky, ktorá dlhé desaťročia...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...