Stanica metra v Montreali možno bude niesť meno génia jazzového klavíra. Petícia za stanicu Oscara Petersona má už vyše 16 tisíc podpisov.

Stanica metra v Montreali možno bude niesť meno génia jazzového klavíra. Petícia za stanicu Oscara Petersona má už vyše 16 tisíc podpisov.

Pred niekoľkými týždňami sa v kanadskom Montreále objavila petícia, ktorá vyzýva mesto, aby premenovala stanicu metra Lionel-Groulx na stanicu Oscara Petersona, jazzového klaviristu, ktorý vyrástol v neďalekej štvrti Little Burgundy. V poslednom týždni prekvapivo naberá na obrátkach, pričom sa pod túto výzvu podpísalo už viac ako 16-tisíc obyvateľov mesta.

 

Kelly Peterson, vdova po legendárnom jazzovom klaviristovi Oscarovi Petersonovi, v rozhovore pre Canadian Press uviedla, že sa cíti poctená, že vznikla petícia, ktorá vyzýva na premenovanie montreálskej stanice metra po jej zosnulom manželovi. Ako správkyňa majetku tohto legendárneho hudobníka je neustále otvorená novým spôsobom, ako ďalej rozvíjať jeho dedičstvo a víta snahu Naveeda Hussaina, ktorý sa ako zakladateľ spomínanej petície snaží ďalej zdôrazniť Petersonov význam.

 

Montreálsky mestský úrad a jeho oddelenie dopravy Société de transport de Montréal (STM) sa však vyjadrili, že premenovanie stanice metra prestavuje veľmi komplikovaný proces a nie je pravdepodobné, že sa tak stane. Hovorca oddelenia STM dodal, že tieto stanice sú obvykle pomenované po uliciach, kde sa nachádzajú alebo podľa neďalekých kultúrnych pamiatok. Od otvorenia metra v roku 1966 došlo ku zmene názvu stanice len v piatich prípadoch a od roku 2006 platí moratórium na akékoľvek podobné zmeny. Zároveň sa však mestskí úradníci vyjadrili, že budú hľadať iné spôsoby, ako si uctiť a zdôrazniť pamiatku tejto jazzovej legendy.

 

Meno Oscara Petersona doteraz nesie niekoľko škôl v regióne Ontario, ako aj malé námestie vo finančnej štvrti Toronta. Kelly Peterson však svoje úsilie chce zamerať iným smerom, konkrétne na podporu Oscarovho hudobného dedičstva - skladieb, ktoré hrával a nahral, ale aj tých, ktoré sám zložil. "Ľudia hrajú Bacha. Ľudia hrajú Beethovena. Ja chcem, aby ľudia hrali Oscara Petersona," dodala Kelly. "Vždy som cítila, že jeho hudba prežije nás všetkých: ľudia budú počúvať Oscarovu hudbu aj o 100 rokov, preto by bolo pekné, keby existovali aj ďalšie veci, ktoré by ho rovnako v tej dobe reprezentovali."

 

Zdroj: cbc.ca

Autor: Martin Uherek

Foto: CBC

 

 

Ďalšie články

Jazzman týždňa: Oscar Peterson
Bol považovaný za jedného z najlepších jazzových klaviristov všetkých čias. Disponoval...
Jazzman týždňa: Benny Green
Americký hardbopový klavirista, ktorý bol počas svojej kariéry členom Art Blakeyho Jazz Messengers...
Nový filmový dokument oslavuje kanadskú legendu jazzového klavíra
Režisér dokumentárneho filmu o Oscarovi Petersonovi poznamenáva, že jeho film "Black + White"...
Mesto Toronto vyhlásilo Deň Oscara Petersona
Presne 15. augusta 1925 sa v kanadskom Montreale narodil jeden z najvýznamnejších klaviristov...
Alan Bartuš neprišiel a predsa zvíťazil!
   Piatok 15. marca patril v priestoroch rozhlasovej Pyramídy predovšetkým slovenskej...
Aj Teri Čikoš dôveruje jazzu
Nielen Bratislavčania už niekoľko rokov vzhliadajú k legendárnej koncertnej sérii In Jazz We Trust...
Igor Ochepovsky to zabalil
Fanúšikovia pozoruhodnej českej formácie Ochepovsky Project smútia, pretože jej líder po ôsmich...
Predsudok/premena/poznatok... Andromeda´s Mystery
Moje predsudky voči hudobným formáciám bez basovej zložky sú hlboko vkorenené. Očakávania toho, ako...