Výnimočné spojenie Lukáš Oravec Quartet & Slovak Sinfonietta: Onedlho v dome Umenia Fatra v Žiline

Výnimočné spojenie Lukáš Oravec Quartet & Slovak Sinfonietta: Onedlho v dome Umenia Fatra v Žiline
Patrik Gömöri

7. februára 2019 sa uskutoční premiéra projektu Lukáš Oravec Quartet (SK/CZ) v spolupráci so Štátnym komorným orchestrom Žilina. Projekt je žánrovým presahom jazzu, etnickej hudby s vážnou hudbou. Odznejú špeciálne zaranžované kompozície lídra projektu, slovenského jazzového trubkára Lukáša Oravca a taktiež vážna hudba zaranžovaná pre 21-členný sláčikový orchester a jazzové kvinteto. Pozvanie na spoluprácu prijali mimoriadni hostia, hviezdny saxofonista Andy Middleton (USA), newyorský pianista Danny Grissett a ruský dirigent Pavel Klimashevsky.

Formácia Lukáš Oravec Quartet (SK/CZ) vznikla začiatkom roku 2012. Svojou kvalitou okamžite zaujala jazzových nadšencov. Kapela odohrala rozsiahlu šnúru klubových koncertov a festivalových vystúpení po celej Európe. Quartet získal najvyššiu cenu súťaže „Young Faces of Slovak Jazz“ a zároveň cenu za „interpretačný výkon“ lídra quartetu. V roku 2013 vydali debutový album s názvom „Introducing Lukáš Oravec Quartet“, ktorý získal cenu „ESPRIT“ za najlepší slovenský jazzový album roku 2013. V Roku 2015 vydáva dva albumy. Album „Piotrology“ Lukáš Oravec Quartet feat Vincent Herring (USA) a album Kulosaari, ktorý získal nomináciu na cenu Radiohead Award 2015.  V roku 2016 vydáva najnovší album kvarteta „Ali“, ktorý získal nomináciu na cenu Radio Head 2017 a zároveň získal cenu "ESPRIT" za najlepší slovenský jazzový album roku 2016, čím sa stal najviac oceneným jazzovým projektom za posledných päť rokov. Quartet spolupracuje s najlepšími hudobníkmi z európskej a americkej jazzovej scény.

Pavel Klimashevsky – dirigent, aranžmány

Medzinárodne uznávaný aranžér, skladateľ, dirigent a kontrabasista Pavel Klimashevsky sa narodil 15. 12. 1984 v Soči. Študoval hru na jazzovom kontrabase u svetoznámeho kontrabasistu Vitolda Reka (absol. 2012) a jazzovú kompozíciu v triede Jesseho Millinera (absol. 2015) na Vysokej hudobnej škole v nemeckom Mainzi. Jazzové aranžovanie študoval svetovo renomovaného aranžéra a trombonistu, držiteľa Grammy Roba McConnela  v Kanade, od roku 2014 ešte študuje aranžovanie u rovnako slávnych jazzmanov – saxofonistu Garyho Lindsaya, ako aj kontrabasovú hru u Dona Coffmana na Frost School of Music, ktorá je súčasťou University of Miami. Ako aranžér vyhral „Porin Music Award“ (chorvátska verzia Grammy) v kategórii „Najlepší jazzový album roka 2014“ za aranžmány pre HGM Jazzorchestar Zagreb. Okrem toho, že aktívne pôsobí ako kontrabasista v rôznych jazzových hudobných zoskupeniach, komponuje a aranžuje pre prestížne súbory a orchestre, s ŠKO Žilina spolupracuje po prvýkrát.

Dany Grissett (USA) - klavír

Klavirista a skladateľ Danny Grissett (1975, Los Angeles) je jeden z najznámejších hudobníkov na medzinárodnej scéne. Na klavíri začal hrať vo veku šiestich rokov. Bakalárske štúdium absolvoval na Cal State Dominquez Hills v rámci California State University. V štúdiu pokračoval na prestížnom Thelonius Monk Institute v Los Angeles. Študoval tu u takých svetoznámych osobností jazzu ako sú Herbie Hancock, Terence Blanchard, Teddy Baaron, Bobby Watson, Jimmy Heath a Carl Allen. Po niekoľko rokoch strávených v Los Angeles sa presťahoval do New Yorku. Stal sa spoluhráčom tých najväčších newyorských hviezd ako Freddie Hubbard, Vincent Herring, Marcus Strickland, Steve Nelson, či Roy Hargrove, s ktorými nahral množstvo albumov. Je dlhoročným členom projektu Toma Harrella a často účinkuje v Big Band Charlesa Mingusa. Ako sólista sa predstavuje vo vlastnom triu.

Lukáš Oravec (SK) – trúbka

Lukáš Oravec je slovenský jazzový trubkár, skladateľ a producent. Získal najvyššiu cenu súťaže „Young Faces of Slovak Jazz“ a zároveň cenu za „interpretačný výkon“ lídra kvarteta. V roku 2013 vydal debutový album s názvom „Introducing Lukáš Oravec Quartet“, ktorý vyhral cenu ESPRIT 2013 za najlepší slovenský album roku. V  roku 2015 vydáva album „Piotrology“ a album "Kulosaari" ktorý získal nomináciu na cenu Radio Head Awards. Najnovší a v poradí štvrtý album kvarteta „Ali“ získal nomináciu na cenu Radio Head 2016 a v roku 2017 cenu ESPRIT za najlepší jazzový album roku. Je sólistom legendárneho Big Bandu Gustava Broma. Na svoje konto si pripísal množstvo spolupráce s osobnosťami domácej i svetovej scény ako Aaron Goldberg, Bob Mintzer, Vincent Herring, Rick Margitza, Wayne Escoffery, Benito Gonzalez, Essiet Okon Essiet a s mnohými ďalšími.

Marián Ševčík (SK) - bicie

Marián Ševčík (1978) je jedným z najvplyvnejších slovenských bubeníkov svojej generácie. Študoval bicie nástroje na konzervatóriu v Žiline a v Bratislave, neskôr sa zúčastnil viacerých jazzových workshopov v zahraničí.  V roku 2008 dostal cenu Ladislava Martoníka ako jazzman roku. V roku 2013 sa podieľal na nahrávaní nového CD klaviristu Pavla Wlosoka spolu s basistom Mikom Holesteinom a tenor-saxofonistom Donny McCaslinom v USA. V lete 2014 predstavil na turné svoje kvarteto/kvinteto v zložení: Pavel Wlosok, Tomáš Baroš, Lukáš Oravec a špeciálny hosť Rick Margitza (USA).

Tomáš Baroš (CZ) – kontrabas

Tomáš “Kaštan” Baroš sa narodil v roku 1985 v Tepliciach v severných Čechách, od svojich piatich rokov však žije v Prahe. Ku kontrabasu sa dostal ako 12-ročný a o 2 roky neskôr dosiahol prvý úspech na celoštátnej interpretačnej súťaži v Trutnove, kde vyhral 1. cenu v svojej kategórii. V rokoch 2000 až 2005 študoval hru na kontrabase na pražskom konzervatóriu pod vedením Květoslava Borovičku. Rok 2003 mu priniesol cenu “Sólista roku” v súťaži Junior Jazz v Ústí nad Labem. Od roku 2006 spolupracuje s Big Bandom Gustava Broma a v mnohých ďalších projektoch. V roku 2012 vyhral s kvartetom Miroslava Hloucala 1. cenu v medzinárodnej súťaži Jazz Prix. Doprevádzal hviezdy svetovej jazzovej scény ako sú Benny Golson, Rick Margitza, Antonio Farao, Gene Jackson, Dennis Rowland, Eric Allen, Deborah Davis a mnohí ďalší.

Andy Middleton (USA) - saxofón

Andy Middleton (1962, Harrisburg, Pensylvánia) je medzinárodne renomovaný americký saxofonista venujúci sa ako jazzovej, tak aj klasickej hudbe. Vyrastal v hudobníckej rodine, ako 9-ročný začal hrať na saxofóne. Absolvoval univerzitu v Rochestri (1980 – 1982) a neskôr študoval na univerzite v Miami (1982 – 1987). Od roku 1991 nahral 9 albumov v spolupráci s hudobníkmi ako  Ralph Towner, Dave Holland, Kenny Wheeler, Renee Rosnes, Jamey Haddad, Joey Calderazzo a Alan Jones. V roku 2006 sa presťahoval do Viedne, kde vyučuje na Universität für Musik und darstellende Kunst jazzovú kompozíciu, harmóniu a hru na saxofóne.

Štátny komorný orchester Žilina (SK) - sláčiky

(V zahraničí používa oficiálny názov SLOVAK SINFONIETTA) vznikol roku 1974 ako jediný orchester "mozartovského typu" na Slovensku. Odvtedy si získal významné postavenie nielen na Slovensku a v Čechách, ale v krátkom čase sa mu podarilo dosiahnuť vynikajúce renomé aj v zahraničí. Orchester má 34 členov, prevažne absolventov hudobných akadémií v Bratislave, Prahe, Brne a Konzervatória v Žiline. Kvalita hráčov, skúsenosti i majstrovstvo prvého šéfdirigenta Eduarda Fischera (1930-1993) umožnili rýchly umelecký rast orchestra. Jeho ďalšími šéfdirigentmi boli Jan Valta, Leoš Svárovský, Oliver Dohnányi a Simon Chalk. Čestným šéfdirigentom ŠKO Žilina je od roku 2018 renomovaný čestný dirigent Leoš Svárovský, s ktorým orchester spolupracuje od roku 1993.

 

Skomponovanie nových skladieb a ich verejné uvedenie podporil z verejných zdrojov formou štipendia Fond na podporu umenia.

Tlačová správa

Galéria

feat Bob Mintzer photo Peter Tapaj .JPG
lukas_oravec_2015_by_adda_adowiczwww.studio-57.eu.jpg
Oravec Herring Photo (C) Martin Zeman - DAtelier.cz.jpg
LOQ-orchestr-zilina-1 (1).jpg

 

 

Ďalšie články

Večer najlepšieho slovenského jazzu po prvýkrát v televízií: Esprit 2017 v nedeľu na Dvojke
Tí z vás, ktorí osobne nestihli, alebo by si radi pripomenuli tohtoročný Esprit 2017, slávnostný...
Gitarista a skladateľ Pavol Bereza vydáva debut Intuition
Suverénny debut uznávanej osobnosti slovenskej jazzovej scény. To je novinka Intuition gitaristu a...
Ingrid Bezáková nahrala vokálny album Deep Inside
'Album Deep Inside Ingrid Bezákové je skutečně hodně hluboko uvnitř jazzu a tím, jak tato půvabná...
Recenzia CD: Ludo Kotlár Trio - Hangin´
V poslednom období sa na slovenskej jazzovej scéne objavuje veľa mladých hudobníkov. Ide o...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...