Women in jazz predstavuje: Kontrabasistka a basgitaristka Linda Oh

Women in jazz predstavuje: Kontrabasistka a basgitaristka Linda Oh
Lenka Molčányiová

Linda May Han Oh je mladou aktívnou talentovanou basgitaristkou, kontrabasistkou a skladateľkou. Skladá hudbu pre rôzne zoskupenia ako aj pre krátke filmy. Na jazzovej scéne spolupracovala už s hudobníkmi ako Joe Lovano, Steve Wilson, Dave Douglas, Kenny Barron, Geri Allen, či Terri Lyne Carrington. Známa je aj ako basáčka od legendárneho gitaristu Pat Methenyho. 

 

,,Začala som s Yamaha metódou kedy počas mojích prvých rokov za klavírom to bola práve kombinácia klasického klavíru a objavovania ďalších elementov ako emócií a farieb. Boli sme vedení k tancu a spevu a ,,počúvaniu‘‘ obrazov. Moje prvotné hudobné vzdelávanie sa zameriavalo práve na tento prístup a učitelia nás povzbudzovali k improvizácií.

Keď som bola trochu staršia, šesť, sedem či viac, moja pozornosť sa upriamila na niečo viac disciplinovanejšie, zamerala som sa viac na samotnú hru - interpretáciu repertoáru. Tá zmena bola celkom veľká. V čase keď som mala desať či dvanásť som sa sústreďovala najmä na súťaže a príjmacie skúšky, a preto bola improvizácia bohužial odložená bokom na úkor štúdia interpretácie. Keď som sa dostala na strednú školu, túžila som po väčšej slobode vyjadrovania sa.

Nepáči sa mi myslieť na klasickú hudbu a jazz ako na rozdielne disciplíny. Majú veľa spoločného a ja nechcem kresliť medzi nimi hrubú čiaru. Je tu riskantný element, do ktorého som chcela ísť a keď som ho začala objavovať, uvedomila som si, že celý repertoár je postavený na podobných harmóniach v určitých asepektoch hudby. Naučiť sa improvizovať na septrakordy mi pomohlo naučiť sa, aká je jeho funkcia.

Moja sestra mala rozmanitú zbierku nahrávok – Miles Davisov Bitches Brew či Meshell Ndegeocello – ktoré ma inšpirovali vo výskumnom štúdiu. Bola som tiež ovplyvnená viacerými miestnymi hudobníkmi. V Perthe bolo veľa skvelých hudobníkov, ku ktorým som mala rešpekt a ktorí pre mňa nasadili vysokú laťku. Očakávali odo mňa rovnako veľa, ako očakávali od mužov,‘‘ hovorí Linda v interview pre musicandliterature.

 

Celým menom Linda May Han Oh sa narodila sa v Malajzií no vyrástla v západnej Austrálií v meste Perth. Začala hrať na klavíri, fagote a v pätnástich prešla na elektrickú basovú gitaru, s ktorou hrala jazz v stredoškolských kapelách a veľa si obohrávala repertoár známej kapely Red Hot Chilli Peppers. Úspešne ukončila aj hudobnú akadémiu  Western Australia Academy of Performing Arts.

V rokoch 2003 a 2004 sa stala finalistkou štipendia Jamesa Morrisona a v 2008 získala ocenenie ASCAP pre mladých jazzových skladateľov. Taktiež získala čestné uznanie na Thelonious Monk Bass Competition v roku 2009. Rok na to bola nominovaná na umelkyňu roka v Jazz Journalist’s award a získala prvenstvo u kritikov magazínu Downbeat v kategórií stúpajúcej hviezdy akustickej bassy.

Počas toho v roku 2008 Linda dokončila magistra na známej Manhattan School of Music, kde študovala s Jay Andersonom, John Rileym, Phil Markowitzom, Dave Liebmanom a Rodney Jonesom. Dnes tam sama učí na pred-univerzitnom oddelení.

Veľký úspech zožal už jej debutový album “Entry”, ktorý si v roku 2009 sama vydala a zavolala si na nahrávanie skvelých hudobníkov: bubeníka menom Obed Calvaire a trubkára Ambrose Akinmusirea.

Jej druhý album bol viackrát zmeňovaný ako album roka 2012. Je ním “Initial Here” vydaný pod hlavičkou Greenleaf Records. Pre toto nahrávanie vytvorila kvartet v zložení: Dayna Stephens na tenor saxofóne, Fabian Almazan na klavíri a Rudy Royston na bicie nástroje so špeciálnou speváckou hosťkou Jen Shyu.

Tretím v poradí je “Sun Pictures”, na ktorom hrá známy americký saxofonista (a fagotista) Ben Wendel, taktiež po boku Jamesa Mullera na gitare a Teda Poora na bicie.

Predposledným albumom vydaným pod vydavateľstvom Biophilia Records je "Walk Against Wind", ktoré získalo vysoké ohodnotenie kritikmi a bolo v roku 2017 zaradené aj do NPR Music Jazz Critics Poll. V zostave, s ktorou nahrala tento album aj vystúpila v legendárnom klube Village Vanguard.

Jej posledným najnovším, len v máji tohto roku v Biophilia Records vydaným albumom je ,,Aventurine‘‘. Krásne, pútavé, zaujímavé a farebné kompozície prezentuje oktet v zložení: Greg Ward na alt a soprán saxofóne; Matt Mitchell na klavíri; Ches Smith na bicích a vibrafóne; Fung Chern Hwei a Sara Caswell na husliach; Bennie Von Gutzeit na viole a Jeremy Harman na violončele. K tomu vokály dotrvára zoskupenie ,,Invenio vocal ensemble’’

 

Lenka Molčányiová

Zdroj: www.lindamayhanoh.com

Foto: Shervin Lainez

 

 

 

Ďalšie články

,,Women in jazz‘‘ predstavuje: Najstaršia žijúca bubeníčka Viola Smith
V neuveriteľnom veku 106 rokov je bubeníčka Viola Smith stále čipernou a aktívnou ženou,...
Sobota na BJD 2019: Pestrý večer venovaný "women in jazz" bol plný pôvabu, hlbokých emócií a vášne
Druhý deň bratislavských jazzákov bol venovaný ženám. Je to podľa mňa krásne, že sa dostalo toľkej...
,,Women in jazz’’ predstavuje: Speváčka Jazzmeia Horn a jej nový album ,,Love and Liberation’’
Afro-americká speváčka a skladateľka s príznačným vlastným menom Jazzmeia Horn už nie je...
,,Women in jazz’’ predstavuje: Štěpánka Balcarová a Concept Art Orchestra
Štěpánka Balcarová je česká trubkárka, skladateľka, dirigentka a pedagogička. Absolvovala štúdium...
Last Ark Out: Lift - napred a nestratiť sa!
Keď mi pred niekoľkými týždňami pristála v poštovej schránke obálka z Kanady ešte som...
Alan Bartuš neprišiel a predsa zvíťazil!
   Piatok 15. marca patril v priestoroch rozhlasovej Pyramídy predovšetkým slovenskej...
Aj Teri Čikoš dôveruje jazzu
Nielen Bratislavčania už niekoľko rokov vzhliadajú k legendárnej koncertnej sérii In Jazz We Trust...
Igor Ochepovsky to zabalil
Fanúšikovia pozoruhodnej českej formácie Ochepovsky Project smútia, pretože jej líder po ôsmich...