,,Women in jazz’’ predstavuje: Bubeníčka Terri Lyne Carrington

,,Women in jazz’’ predstavuje: Bubeníčka Terri Lyne Carrington
Lenka Molčányiová

Legendárna americká bubeníčka, producentka a pedagogička Terri Lyne Carrington oslavuje už 40 rokov na hudobnej scéne. Je prvou ženou, ktorá získala ocenenie Grammy za najlepší jazzový inštrumentálny album a počas kariéry spolupracovala s menami svetového jazzu ako Herbie Hancock, Wayne Shorter, Al Jarreau, Stan Getz, David Sanborn, Woody Shaw, Cassandra Wilson, Dianne Reeves, John Scofield či Esperanza Spalding.

 

Terri Lyne Carrington sa narodila do hudobníckej rodiny, kde zdedila bubenícky talent zrejme po svojom starom otcovi, ktorý hrával na bicie - okrem iných aj s legendárnym Fats Wallerom. Jej mama klaviristka a otec saxofonista ju podporovali v rozvoji talentu už od útleho veku. Označovaná za zázračné dieťa, svoje prvé bicie dostala v siedmych rokoch a už v desiatich hrala svoj prvý profesionálny jazzový koncert na ,,Wichita Jazz Festival’’ so samotným Clarkom Terrym. Len rok na to získala plné štipendium na Berklee College of Music v Bostone, kde jej neskôr po rokoch štúdia udelili čestný doktorát a od roku 2005 tam sama začala učiť.

V roku 1983 na odporúčanie jej mentora Jack DeJohnetta odišla do New Yorku, kde hrávala s mnohými skvelými hudobníkmi. Ku koncu osemdesiatych rokov sa presťahovala do Los Angeles, kde sa jej dostalo uznania aj vďaka účinkovaniu ako bubeníčky v kapele v televíznej ,,late night’’ show ,,The Arsenio Hall Show’‘ či v show Quincyho Jonesa s názvom ,,VIBE‘‘.

Terri Lyne Carrington spolupracovala počas kariéry s nespočetným množstvom umelcov. Okrem vyššie spomínaných sú to aj Danilo Peréz, John PatitucciChristian McBride, Terence Blanchard, George Duke či Carlos Santana.

 

Ženské jazzové zoskupenia

Carrington je známa aj pre svoju intenzívnu spoluprácu so skvelými ,,women in jazz". ,,Zdalo sa mi, že počas rokov mojej kariéry sa ma ľudia často snažili zapájať do čisto ženských hudobných zoskupení, ale ja som sa tomu vždy nejak vyhýbala, lebo som to pokladala za čiastočne obmedzujúce. Necítila som, že bolo pre mňa nevyhnutné hrať so ženami len pre to že sú ženy,‘‘ vraví Carrington. ,,Ale potom jeden deň, pred pár rokmi, som si uvedomila, že hrám s veľa ženami, ale jednoducho lebo som si ich vybrala, kedže ich považujem za skvelé hráčky.’‘

Na Red Sea Jazz Festivale v Izraeli sa v roku 2007 na pódiu spolu stretli basistka a speváčka Esperanza Spalding, klaviristka Geri Allen a saxofonistka Tineke Postma. Tak im to spolu fungovalo, že sa rozhodli tú výnimočnú energiu zhmotniť a uchovať na albume s názvom ,,Mosaic‘‘, ktorý v roku 2011 nahrali pod hlavičkou Concord records. Nájdeme na ňom aj vynikajúce speváčky Dianne Reeves či Patrice Rushen.

Čisto ženské obsadenie dodáva albumu výnimočnú energiu: ,,Mohla by som nahrať ten istý album s pár jazzmanmi, a hudobne by to bola rovnako silná výpoveď, pretože by som si ich vybrala ja, ako hudobníkov, s ktorými veľmi rada hrám. Ale je to práve o tej energii, ktorú vytvára spojenie týchto výnimočných žien a zdá sa, že ľudí veľmi nadchýňa. Sú to práve energia a kvality, ktorými ženy oplývajú – byť agresívnymi a zároveň príťažlivými. Ja mojim projektom vzdávam hold týmto ženám."

 


 

Mladosť po boku jazzových velikánov

,,Začala som sa stretávať s Jackom DeJohnettom a Waynom Shorterom keď som mala len osemnásť. Obidvaja mi boli neskutočnou inšpiráciou. Boli mojimi mentormi, no bolo to viac ako len o hudbe a hraní. Pri nich sa človek učí o samotnom živote a aj biznise. Preto je dôležité mať dobrých učiteľov a ľudí okolo seba, ktorí ťa povedú správnym smerom. Pomohli mi sa hudobne otvoriť," spomína Carrington.

,,Veľký vplyv mal na mňa samozrejme aj Herbie Hancock a taktiež ma inšpiruje  Esperanza Spalding, ktorá ma iný prístup k hudbe a originálnemu miešaniu štýlov. Al Jarreau ma zas naučil ako hrať so spevákmi.‘‘

 

Trikrát Grammy Awards

Ako líderka má Terri Lyne Carrington vydaných svojich osem albumov, z ktorých dva boli ocenené cenou Grammy Award. Už debutová nahrávka ,,Real Life Story’‘ (Verve Forecast, 1989) získala nomináciu v kategórii "Best Jazz Fusion Performance", na sošku Grammy si však musela počkať ďalších 22 rokov.  Rok 2011 priniesol album ,,The Mosaic Project‘‘ (Concord Jazz,2011), ktorý získal cenu za "Best Jazz Vocal Album", o dva roky neskôr si nahrávka ,,Money Jungle: Provocative in Blue‘‘ (Concord Jazz, 2013) odniesla Grammy za "Best Jazz Instrumental Album". Do tretice vyhrala kategóriu "Best Jazz Vocal Album" za nahrávku speváčky Dianne Reeves "Beautiful Life" (Concord, 2014), kde Carrington figuruje aj ako producentka a aranžérka.

Zatiaľ posledným albumom je Perfection (Motéma, 2015). V tejto pocte Ornettovi Colemanovi Carrington spája sily s Davidom Murrayom a Geri Allen, ktorí dokopy vytvárajú zokupenie MAC Power Trio.

 

Inštitút jazzu a rodovej rovnosti

Pred dvoma rokmi napísala Terri Lyne Carrington silný otvorený článok "Sexism In Jazz: Being Agents Of Change", ktorý si môžte v angličtine prečítať TU:

,,Verím, že prácou nás umelcov je niesť zodpovednosť za reagovanie, komentovanie a vzdelávanie o dianí v spoločnosti. My sme jej súčasťou – či už v humanitnom alebo politickom smere, všetko čo ovlyvňuje našu slobodu a životné podmienky by nás malo zaujímať, a nemalo by nám byť ľahostajné," múdro dodáva Carrington.

V novembri 2018 založila Institute of Jazz and Gender Justice na Berklee College, kde sa okrem spoločného hrania a tvorenia zameriavajú na vytváranie zdravej komunity, v ktorej sa nerobia rozdiely medzi pohlaviami, rodmi, či sexuálnymi orientáciami. Všetci sú zapojení do sveta jazzovej hudby a majú možnosť sa vzdelávať.

 

Záznam z jedného z viacerých ,,globálnych koncertov'' ku Medzinárodnému dňu jazzu na ktorom Carrington hrala po boku skvelých hudobníkov.

 

 

Zdroje: www.jazzineurope.mfmmedia.nl, www.terrilynecarrington.com

Lenka Molčányiová

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

,,Women in jazz‘‘ predstavuje: Najstaršia žijúca bubeníčka Viola Smith
V neuveriteľnom veku 106 rokov je bubeníčka Viola Smith stále čipernou a aktívnou ženou,...
Sobota na BJD 2019: Pestrý večer venovaný "women in jazz" bol plný pôvabu, hlbokých emócií a vášne
Druhý deň bratislavských jazzákov bol venovaný ženám. Je to podľa mňa krásne, že sa dostalo toľkej...
,,Women in jazz’’ predstavuje: Speváčka Jazzmeia Horn a jej nový album ,,Love and Liberation’’
Afro-americká speváčka a skladateľka s príznačným vlastným menom Jazzmeia Horn už nie je...
Aaron Parks: Súčasná Amerika je hrozivá reality show
Americký klavirista Aaron Parks pôvodne vyštudoval výpočtovú techniku a klavír. Nakoniec sa...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...