Zomrel skladateľ a aranžér par excellence. Sammy Nestico sa dožil 96 rokov

Zomrel skladateľ a aranžér par excellence. Sammy Nestico sa dožil 96 rokov

Tvorba nadčasovej hudby bola celoživotným poslaním osemdesiatročnej kariéry uznávaného skladateľa a aranžéra Sammyho Nestica. Jeho skladby a aranžmány obohatili albumy svetoznámych umelcov ako napríklad Count Basie Orchestra, Michael Bublé, Barbra Streisand, Phil Collins, Frank Sinatra, Buddy Rich, Bing Crosby a mnohí ďalší. Okrem toho sa jeho aranžmány objavili aj vo filmoch The Color Purple, The Mary Tyler Moore Show, Heaven Can Wait, Hawaii Five-O a v desiatkach ďalších filmov a televíznych programov. Nestico zomrel prirodzenou smrťou 17. januára 2021 vo veku 96 rokov.

 

Samuel Louis Nistico sa narodil 6. februára 1924 v Pittsburghu, neskôr si zmenil meno na Nestico a v hudobných kruhoch sa stal známy ako Sammy Nestico. Mal iba 13 rokov, keď začal počas štúdia na škole hrať na trombón v orchestri. V 17 rokoch sa stal členom rozhlasového orchestra ABC v Pittsburghu a po päťročnom pôsobení v americkej armáde počas druhej svetovej vojny získal hudobný diplom na Duquesne University. Ako v tej dobe uznávaný trombonista sa následne dostal do big bandov pod vedením Woodyho Hermana, Gene Krupu, Charlieho Barneta a Tommyho Dorseyho.

 

Po opätovnom zaradení do armády sa Nestico v 50. rokoch vyznamenal ako aranžér pre kapelu amerického letectva "Airmen of Note". Letectvo na jeho počesť až dodnes udeľuje výročné ocenenie The Sammy Nestico Arranging Award. Po následnom nástupe do námornej pechoty Spojených štátov sa v máji 1963 stal aranžérom a vedúcim americkej námornej skupiny v Bielom dome, kde slúžil prezidentom Kennedymu a Johnsonovi.

 

Následne si práca Nestica vyslúžila nadšenú odozvu od jazzového klaviristu a kapelníka Counta Basieho, ktorý ho počas 60. rokov obsadil ako aranžéra. Spoločne vydali 10 albumov, z ktorých štyri získali cenu Grammy. Veľa zo skladieb a aranžmánov, ktoré Nestico pre Basieho napísal, sa stalo ikonickými dielami a dodnes sa hráva - či už v študentských bigbandoch po celom svete alebo špičkových profesionálných bigbandoch, pričom Nesticova hudba sa vyznačuje bohatou melodickou invenciou a harmonickou vynaliezavosťou. Sammy bol majstrom kontrapunktu a synkopácie. 

 

Najväčší počin Nesticovej kariéry sa odohral koncom 60. rokov. Vtedy spolu s kolegom, vynikajúcim skladateľom a aranžérom Billy Mayom strávil päť rokov transkribovaním, aranžovaním a opätovným nahrávaním 630 skladieb zo 78 RPM mono nahrávok, ktoré boli pôvodne vyrobené v období swingu 30. a 40. rokov. Starostlivo zrekonštruované stereofónne verzie týchto 630 skladieb boli zaznamenané v známom štúdiu A Capitol Records v Hollywoode a boli vydané na 63 albumoch spoločnosťou Time Life.

 

Nestico pokračoval v nahrávaní série uznávaných sólových albumov, počnúc albumom „Dark Orchid“ z roku 1982. Napísal niekoľko kníh, vrátane učebnice aranžovania „The Complete Arranger“ z roku 1993, ktorá vyšla najmenej v štyroch jazykoch. Nestico bol profesorom hudby na univerzite v Georgii v rokoch 1998 - 1999.

 

Aj keď Nestico v posledných desaťročiach tvrdil, že odišiel do dôchodku, stále pokračoval v práci, komponoval a aranžoval hudbu, až do konca roku 2019. Jeho posledná nominácia na cenu Grammy prišla v roku 2017. Aj keď nevyhral, ​​bol nadšený, že jeho tvorba stále nachádza u ľudí odozvu. „Byť ocenený vo veku 92 rokov ​​- teda, teraz 93 rokov - je  fantastické,“ povedal vtedy Nestico v rozhovore pre Union-Tribune.

 

Po Nesticovi, ktorý opustil tento svet prirozdenou smrťou 17. februára 2021, zostala jeho manželka Shirley, jej dve dcéry a traja synovia, jeho traja synovia z prvého manželstva a dve vnúčatá a dve pravnúčatá. Hoci veľká rozlúčka je momentálne v nedohľadne, jeho manželka predpokladá, že v priebehu roka dôjde ku vojenskému pohrebu. Namiesto kvetov požiadala o zaslanie finančných darov v mene jej manžela na sammynesticofilm.com, aby bolo možné dokončiť dokumentárny film o jeho živote a tvorbe.

 

Autor: Martin Uherek

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Smutná správa pre slovenský jazz: Opustil nás vynikajúci bubeník Jozef "Ischi" Döme
Včera zasiahla našu jazzovú scénu smutná správa, akú sme tu nemali azda od tragédie Martina Ďurdinu...
Smutný koniec jazzového roka 2015: Zomrela speváčka Natalie Cole
Vo veku 65 rokov zomrela vo večerných hodinách posledného dňa roka 2015 dcéra legendárneho...
Jazzman týždňa: Duke Ellington
Americký skladateľ, dirigent a klavírista Duke Ellington patrí medzi najvplyvnejšie osobnosti jazzu...
Čomu všetkému nás učí Jazz (1/5)
O jazzových umelcoch sa veľakrát hovorí, že sú ako "viachlaví draci", ktorí musia byť schopní...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...