City Sounds Festival: Kultoví The Brand New Heavies sa vrátia na Slovensko

City Sounds Festival: Kultoví The Brand New Heavies sa vrátia na Slovensko
Peter Baláž

Svetová acid jazz a funková legenda sa vracia na Slovensko. The Brand New Heavies vystúpia 11. júna v bratislavskom Majestic Music Clube. Koncert kultovej formácie k nám po siedmich rokoch prinesie City Sounds Festival.  

 

“Naučili sme sa vziať iskru milencov a zmeniť ju na oheň.” The Brand New Heavies

Je to neuveriteľné, ale kultoví Brand New Heavies, ktorí sa preslávili  hitmi Got To Give, Dream Come True,  Never Stop, Stay This Way či Sometimes,  sú na scéne už celé tri dekády. Korene britského zoskupenia združeného okolo zakladajúcich členov Andrew Levyho (basgitara) a Simona Bartholomewa (gitara) siahajú až do 80. rokov, kedy sa sformoval ich “hudobný predchodca”, inštrumentálna acid jazzová formácia Brothers International. Legendárna kapela odvtedy počas svojej 30-ročnej existencie vydala celkovo desať štúdiových albumov, vystriedala viacero vydavateľstiev, hlavných spevákov i členov, no napriek tomu dodnes naďalej aktívne koncertuje a prináša nové albumy. Na Slovensko sa v júni 2020 vráti po siedmich rokoch.

 

Svoj aktuálny album s názvom TBNH vydali The Brand New Heavies 6. septembra 2019. Ako sami hovoria o svojom najnovšom počine, tento album otvára dvere úplne novej kapitole v dlhej histórii ich kapely. Svoju najnovšiu platňu opisujú ako opojný koktail funk-popu, oslnivých groovov a baladického básnictva pre vyprahnuté duše.

“Stále som totálne posadnutý tým, robiť naše nahrávky také funky ako je to len možné. Ak ma song nerozhýbe, tak viem, že nie je taký, aký má byť,” hovorí Andrew na margo svojej obsesie pre detaily počas nahrávania v štúdiu. Podľa slov manažmentu kapely nový album prináša znovuobjavenie magického hudobného vzorca, ktorý dodnes pomohol legendárnej zostave predať viac ako 2 a pol milióna albumov na celom svete.

 

The Brand New Heavies  aktuálne predstavujú album TBNH naživo na koncertoch ´The Funk Is Back´ Tour s hlavnou speváckou hviezdou Angelou Ricci, ktorá s kapelou vystupuje od roku 2018 a ktorá na album prispela dvoma skladbami.

 

Ako The Brand New Heavies  prezradili, nový album vznikal pod starostlivým dohľadom producenta Sira Tristana Longwortha. Radšej než zveriť kompletne celý album po vokálnej stránke jedinému spevákovi, kapela sa rozhodla, že každá skladba na albume by mala mať svoj vlastný jedinečný hlas. “Chceli sme albumu dať atmosféru kompilácie, niečo na štýl (1992 hip-hop collaboration) The Heavy Rhyme Experience,” vysvetľuje Simon.

Okrem spomínanej Angely Ricci na album spevácky prispeli mladé talenty Jack Knight a Andre Laville, soulová legenda Beverley Knight, či speváčka nominovaná na tri ceny Grammy - Angie Stone.

The Brand New Heavies si na album prizvali aj trojicu dám, ktoré spája to, že sú bývalými členkami skupiny – speváčku Honey Larochelle, držiteľku Grammy Siedah Garrett, ktorá je autorkou skladby Michaela Jacksona Man In The Mirror a do tretice  N'Deu Davenport, ktorá bola hlavnou hviezdou kapely v 90. rokoch, pred tým než sa vydala na sólovú dráhu. Opätovne sa s Heavies spojila v roku 2006. Práve dve skladby s N´Deou Davenport zarezonovali medzi fanúšikmi veľmi výrazne spomedzi všetkých songov na albume: Getaway a originálna coververzia skladby Kendricka Lamara  These Walls, ktorú produkoval veľký fanúšik Heavies, Mark Ronson.

 “Je to trochu klubové, troche luxusné a tak trochu aj ako z ulice,” dodáva na margo zvuku nového albumu Simon. “Pre nás to vždy bolo o láske k funku a o pozitívnych veciach, ktoré prichádzali spolu s ňou, ako tanec, zábava s priateľmi a príjemne strávený čas. Vieme, že sme nevynašli koleso, ale iste sme do určitej miery prispeli k tomu, aby sa ľudia v Amerike vrátili k funku. Láska k hudbe nikdy nezanikne,”  dodáva Simon na margo histórie The Brand New Heavies.

Podujatie prináša do Bratislavy City Sounds Festival.  City Sounds Festival finančne podporil Fond na podporu umenia.

 

Vstupenky sú už v predaji: https://citysounds.sk/brand-new-heavies/

Prvých 100 vstupeniek na plochu je v predaji za uvádzaciu cenu 26€.  

 

Aktuálne zloženie kapely The Brand New Heavies:

 

Simon Bartholomew (gitara)

Andrew Levy (basgitara)

Matt Steele (klávesy)

Luke Harris (bicie)

Angela Ricci (spev)

 

FB event podujatia: www.facebook.com/events/273645503599940

 

Tlačová správa

 

 

 

Ďalšie články

Nedeľné finále Bratislavských jazzových dní
A reportáž do tretice - ako vyzeral záverečný koncertný večer Bratislavských jazzových dní? Nedeľný...
Štúdio Slovenského rozhlasu sa zmenilo na miesto radosti a zábavy: José James priniesol do Bratislavy hudbu z černošských kostolov
Vo  veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu sa v poslednú júnovú sobotu uskutočnil...
Janoska Ensemble a Richard Galliano: Predvianočný darček v podobe výnimočného koncertu
V utorok 17. decembra sa v bratislavskom koncertnom štúdiu Slovenského Rozhlasu uskutočnil...
Fotoreportáž: Ochepovsky Quintet feat. Kristína Mihaľová na festivale CITY SOUNDS
Po vydarených vystúpeniach zoskupení Nikola Bankov Band a Wojtek Mazolewski Quintet pokračoval...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...