Ďalšia strata vo svete jazzu: vo veku 91 rokov nás navždy opustil jedinečný Jimmy Cobb

Ďalšia strata vo svete jazzu: vo veku 91 rokov nás navždy opustil jedinečný Jimmy Cobb
Dávid Oláh

Rok 2020 je žiaľ veľmi bohatý na straty jazzových velikánov. Iba tento pondelok sa celý jazzový svet dozvedel ďalšiu smutnú správu. 24. mája v nedeľu v noci zomrel ďalší z ikonických postáv histórie tohto hudobného žánru - Jimmy Cobb. Bubeník, ktorý nahrával okrem iného aj legendárny album "Kind Of Blue"  sa dožil krásnych 91 rokov. Príčinou jeho úmrtia bola rakovina pľúc. Túto správu potvrdila jeho manželka Eleana "Tee" Cobb.

 

Legendárny bubeník Jimmy Cobb, ktorého jemná a plynulá hra je prítomná na albumoch, ktoré sú jedny z najvydarenejších "platniach" histórie jazzu, zomrel vo svojom dome v New Yorku v nedeľu v noci. Dožil sa úctyhodných 91 rokov.
 
Cobb bol posledným preživším členom Sexteta Milesa Davisa, s ktorým nahrával albumy "Kind of Blue", "Someday My Prince Will Come", neskôr aj "Sketches of Spain". Podľa mnohých hudobníkov a kritikov je pomerne dosť nedoceneným hudobníkom, ktorému sa nedostalo toľko uznanica a pozornosti ako jeho "bubeníckym" rovesníkom. Cobbovov devízou bola elegancia, jemnosť a intuitívny prístup k hre. Jeho špecifický "feeling" a nadhľad vytvárali nezameniteľný "sound" každej kapely, s ktorou spolupracoval.  
 
Pred nahrávaním albumu "Kind of Blue" Davis Cobbovi povedal: "Jimmy, vieš čo máš robiť. Iba to nechaj znieť tak, akoby to plávalo." Aj mu to tak znelo. Spolu s kontrabasistom Paulom Chambersom vytvárali napätie, ktoré je pre poslucháča až "nákazlivé".
 
Cobb dopomohol vykryštalizovať  swingový "sound" straightaheadu, ktorý následne doviedol "hard bop" do najvyššej dokonalosti. Spolu s Wyntonom Kellym a Paulom Chambersom spolu hrávali v triu Wyntona Kellyho až do roku 1969, kedy Chambers predčasne zomrel. Toto fantastické trio sprevádzalo sólistov ako napríklad Cannonball Adderley, John Coltrane, Wayne Shorter, Benny Golson, Wes Montgomery, Hank Mobley, Art Pepper, Joe Henderson.
 
 
Veľmi rád plnil svoju sprievodnú funkciu, v ktorej bol majstrom. Sám tvrdil, že sa tejto jemnosti a citlivého sprievodu najviac naučil vďaka hre so speváčkami - s Dinah Washongton a Sarah Vaughan.
 
 
James Wilbur Cobb sa narodil 20. 1. 1929. Už ako tínedžer zvykol ostať do noci hore a počúval rozhlasovú reláciu Symphony Sid´s late-night broadcast. V tomto období pracoval ako čašník vo Washintone. Vďaka tejto práci sa nasporil peniaze na jeho prvú sadu bicích nástrojov. O chvíľu na to, začal profesionálne hrávať. Ako sa sám vyjadril: "Pre mňa bolo dôležité, že som zistil, čo by som chcel robiť. Keď som sa to naučil robiť dosť dobre, zistil som, že je to to, čo chcem robiť celý môj život." 
 
V jeho 20. rokoch už bol popredným bubeníkom, ktorého štýl vychádzal z jeho predchodcov - Maxa Roacha a Kennyho Clarkea. Spolupracoval s Billie Holiday, ale aj s Charliem Parkerom a Milesom Davisom, čo spôsobilo, že bol jedným z posledných hudobníkov, ktorý hral s "Birdom" a s Lady Day. 
 
Nikdy sa nehanbil za fakt, že sa stal umelcom, ktorý prepájal generácie jazzmanov. Sám tvrdil, že mal šťastie, a že bol jednoducho v správny čas na správnom mieste. Taktiež tvrdil, že reálny kontakt nedokáže nahradiť súčasná možnosť spájania sa skrz technológie a sociálne siete. 
Počas svojej vyše "troj-dekádnej" kariéry spolupracoval s ikonami ako Earl Bostic, Dinah Washington. Vyše 20 rokov hrával v tri s Wyntonom Kellym. Cobb hrá aj na veľmi známom albume Diny Washington "For Those In Love", ktorú zaranžoval ešte veľmi mladý Quincy Jones
 
 
Následne si ho do kapely zavolal Cannonball Adderley, vďaka čomu sa dostal aj do kapely Milesa Davisa. Najúspešnejší album v jazzovej histórii "Kind of Blue" nahrával Cobb krátko po svojich 30. narodeninách. Zaujímavosťou a paradoxom je, že za samotné nahrávanie dostal honorár okolo 100 $ a nikdy neskôr nezískal žiadne ďalšie ocenenie za túto legendárnu dosku.
 
Ako líder založil sovju kapelu až v 80. rokoch moniulého storočia. V 90. rokoch minulého storočia začal viesť mladých hudobníkov podobne ako to zažil aj on sám. Nahrával s mladými levmi ako Roy Hargrove, Christian McBride, Wallace RoneyBrad Mehldau, ktorý hrá v prvej zostave kapely Cobb´s Mobs napriek tomu, že bol aj žiakom v Cobbovom ansámbli na prestížnej Manhattan School of Music. 
 
Gitarista Peter Bernstein je ďalším z jeho žiakov a sidemanov. S Cobbom spolupracoval na albume "This I Dig Of You". Ku Cobbovmu majstrovstvu sa vyjadril takto: "Ako bubeník vám Cobb zabezpečí úplné pohodlie."
 
Cobb pokračoval vo svojej kariére až do konca svojho života. Jeho manželka a dcéry mu pomáhali s organizáciou jeho koncertov a pedagogickej činnosti keď mal vysoký vek a zdravotné problémy.
 
Mladí bubeníci a jeho žiaci a ho neustále pýtali ako dokáže tak majstrovsky, jemne hrať na činely. Cobb sa odpoveďou netajil. Tvrdil, že nejde o žiadne tajomstvo: "Najdôležitejšie je milovať  to, čo robíte a vydržať pri tom."
 

 

Dávid Oláh

Zdroje: npr.org

            pitchfork.com

 

 

 

Ďalšie články

Roy Hargrove v spomienkach: Jimmy Cobb vydal album Remembering U, venovaný zosnulému trubkárovi
Bubeník Jimmy Cobb, ktorý napriek svojmu veku 90 rokov neustále koncertuje a naplno sa venuje jazzu...
Bubenícke jubileum
Celé desaťročia mohla spolu v rovnaký deň oslavovať narodeniny dvojica bubeníckych osobností, ktoré...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...