First Lady of Song, Queen of Jazz alebo Lady Ella. Aj takto oslovovali snáď najpopulárnejšiu americkú speváčku Ellu Fitzgerald, ktorá by v týchto dňoch oslavovala 104 rokov.

First Lady of Song, Queen of Jazz alebo Lady Ella. Aj takto oslovovali snáď najpopulárnejšiu americkú speváčku Ellu Fitzgerald, ktorá by v týchto dňoch oslavovala 104 rokov.
Michal Cálik

Práve 25. apríla v roku 1917 sa narodila legendárna jazzová speváčka Ella Jane Fitzgerald. Jej odkaz žije dodnes a je bezpochyby najväčšiou inšpiráciou dnešných spevákov a speváčiek. A určite nie len pre nich. 

 

       Ella Fitzgerald sa narodila 25. 4. 1917 v Newport News vo Virginii. O umenie sa zaujímala už ako malá ale jej prvotnou vášňou bol tanec, konkrétne balet. Po vystúpení v Apollo Theater v roku 1934 dostala výsmech kvôli jej fyzickej dispozícii, ale na odporúčanie tamojších umelcov začala spievať. Od tej chvíle sa 17 ročnej Elle začal meniť život. V roku 1935 dostala angažmá v kapele Chicka Webba, ktorá v tom čase hrávala pre tanečníkov v známom Savoy Ballroom, no jej kariéra začala naberať na obrátkach po vydaní skladby A-Tisket, A-Tasket, ktorej bola spoluautorkou. Po tom ako v roku 1939 Chick Webb zomrel, bola kapela premenovaná na Ella and Her Famous Orchestra a Ella sa ujala vedenia kapely. S touto kapelou nahrala cez 150 hitov a to v rokoch 1935 až 1942.

       

Medzi jej najznámejšie spolupráce môžme zaradiť interpretov ako Louis Armstrong, Count Basie, Duke Ellington a vokálny kvartet The Ink Spots. Medzi jej prvé významné kontrakty spomenieme spoluprácu so spoločnosťou Verve (pred tým spolupracovala s Decca records), kde sa nahrali hity ako Ella Fitzgerald Sings Cole Porter Song Book, Ella Fitzgerald Sings the Duke Ellington Song Book, inscenácia Marlin and Ella, Ella and Louis, Ella and Louis Again, Ella Loves Cole alebo Nic Work If You Can Get It. Výnimočnou bola aj pre jej ''scat'', ktorý sa v bebopovom období stal jej stavebným kameňom počas vystupovania. Párkrát veľmi presvedčivo napodobňovala aj typický scat jej dlhodobého kolegu, Louisa Armstronga.

     

 

 

   V 40. rokoch spolupracovala s Dizzy Gillespie Band, kde stretla svojho druhého manžela, významného kontrabasistu menom Ray Brown. Spolu adoptovali dieťa po jej nevlastnej sestre Francis. Svoje vlastné dieťa nikdy nemala. V roku 1953 sa ale rozviedli kvôli kariérnemu tlaku, ktorému obaja čelili. Vo svojom súkromnom živote bojovala za ľudské práva a snažila sa prelomiť rasovú bariéru. V spolupráci s Normanom Granzom, riaditeĺom Jazz at the Philharmonic uskutočnila turné vyložene len v segregovaných kluboch. Mimo hudobných cien bola ocenená aj cenou National Association of the Advancement of Colored People a American Black Achievment Award. 

     No medzi hudobnými oceneniami musíme spomenúť National Medal of Art, Kennedy Center for the Performing Arts Medal, čestný doktorát na univerzite Harvard a samozrejme Grammy, ktorú vyhrala 13 krát. V roku 1967 získala Grammy Lifetime Achievment Award. 

     V posledných rokoch jej života bojovala s vážnou formou cukrovky, kvôli ktorej jej boli amputované obe nohy. O pár rokov neskor (1996) zomrela na mozgovú mŕtvicu vo veku 79 rokov. Ella viedla ukážkový život človeka oddaného svojej hudbe. Aj napriek všetkým oceneniam a sláve bola vykreslovaná skor ako hanblivá a skromná žena, pritom, dodnes nauznávanejšia speváčka všetkých čias. 

 

Foto: google.com

Bio info: Wiki

Autor: Michal Cálik

Galéria

First Lady of Song, Queen of Jazz alebo Lady Ella. Aj takto oslovovali snáď najpopulárnejšiu americkú speváčku Ellu Fitzgerald, ktorá by v týchto dňoch oslavovala 104 rokov.

 

 

Ďalšie články

Kde sa vzali Hipsteri?
Určite ste sa s nimi už stretli. Ležérne oblečenie zo sekáča, na očiach wayfarerky (pre...
Jazzové vtipy :-)
K letnému dovolenkovému obdobiu patrí relax a uvoľnenie. Preto nachvíľu odbočíme od „...
6 zaujímavých faktov o jazze, ktoré ste (možno) nevedeli
Jazz je dnes nesmierne širokým pojmom, pod ktorým si môžeme predstaviť rozmanitú hudbu. Nebolo tomu...
15-ročná speváčka Júlia Kozáková: Chcela by som toho ľuďom veľa povedať
„Zistila som, že sa vo mne hromadí veľa vecí, ktoré chcem ľuďom povedať a práve teraz som...
Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...