Jazz At Lincoln Center začína novú online koncertnú sezónu. Sústrediť sa budú na úlohu hudby pri sociálnej spravodlivosti

Jazz At Lincoln Center začína novú online koncertnú sezónu. Sústrediť sa budú na úlohu hudby pri sociálnej spravodlivosti

Nová sezóna koncertov big bandu Jazz At Lincoln Center Orchestra sa odohrá online a bude sa niesť v znamení pocty renomovaným jazzovým vokalistom. Zoskupenie predstaví aj nové kompozície v rámci programu vytvoreného v spolupráci s aktivistom Bryanom Stevensonom, ktoré nesú spolučný názov Sloboda, spravodlivosť a nádej. Všetky koncerty bude možné sledovať prostredníctvom stránky jazz.org.

 

Keďže je nepravdepodobné, že bude možné odohrať v prvej polovici tohto roka koncerty naživo, dramaturgovia Jazz At Lincoln Center sa rozhodli predstaviť celú sezónu online videokoncertov, zameraných na rolu jazzu v boji za sociálnu spravodlivosť. V rámci jarného programu sa tak odohrajú štyri vystúpenia, z ktorých každé bude streamované na webovej stránke centra jazz.org v cene 20 dolárov za lístok. Každý z koncertov bude naďalej k dispozícii na streamovanie po dobu niekoľkých dní.

 

Prvý koncert s názvom „Legacies of Excellence“ bude mať premiéru 20. februára. Vďaka vokalistke Catherine Russell skúma prínos hudby jazzových legiend a je predstavený v rámci iniciatívy s názvom Let Freedom Swing. Pri zvyšných troch koncertoch sa hostia pripoja ku big bandu Jazz at Lincoln Center Orchestra, ktorý vedie trubkár Wynton Marsalis. 26. marca uvedú program „Voices of Freedom“, teda oslavu štyroch významných jazzových speváčok 20. storočia - Betty Carter, Billie Holiday, Abbey Lincoln a Nina Simone. Zostava významných vokalistov súčasnej scény, medzi nimi aj Melanie Charles a Shenel Johns, ponúkne prevedenie slávnych diel týchto legendárnych speváčok.

 

Big band sa vráti 21. mája s programom „Sloboda, spravodlivosť a nádej“, ktorý predstavuje nové skladby dvoch mladých hudobníkov - basistky Endea Owensovej, ktorej debut predstavuje suitu venovanú spomienke na priekopnícku černošskú novinárku Idu B. Wellsovú a trubkára Josha Evansa, ktorý predstaví dielo v reakcii na "Elaine masaker" v roku 1919 v Arkansase. Skladby boli napísané v spolupráci s aktivistom rasovej spravodlivosti Bryanom Stevensonom, ktorý sa koncertu zúčastní.

 

Sezónu 10. júna uzatvorí koncert venovaný hudbe Johna Coltrane-a, vrátane bigbandového prevedenia jeho legendárneho albumu A Love Supreme.

 

Zdroj: New York Times

Autor: Martin Uherek

Foto: Vincent Tullo for The New York Times 

 

 

Ďalšie články

Jazz at Lincoln Center otvára svoje archívy. Organizácia ponúka voľný prístup ku svojim záznamom aj novému obsahu
V reakcii na pandémiu COVID-19 sa rozhodla organizácia Jazz At Lincoln Center (JALC) sprístupniť...
Orchester JALC vydáva "Jazz pre deti": Album Jazz for Kids predstavuje tradičné piesne v bigbandových aranžmánoch
Pred pár týždňami vyšiel vo vydavateľstve Blue Engine Records nový album orchestra Jazz at Lincoln...
Benefičný koncert pre výskum liečby rakoviny na počesť Michael Breckera
Michael Brecker je kritikmi považovaný za najvplyvnejšieho tenor saxofonistu od smrti John Coltrane...
Gala koncert Jazz at Lincoln Centre v priamom prenose
Benefičný gala večer organizácie Jazz at Lincoln Centre bude dňa 1.mája vysielaný naživo cez...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Laserová show Mattiu Müllera
Pokiaľ sa média nadchýnajú nad hudobným (či skôr vizuálnym) zážitkom z koncertu francúzskeho...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...