Jazzman týždňa: Lionel Loueke

Jazzman týždňa: Lionel Loueke
Peter Baláž

Cesty osudu ako vystrihnuté z hollywoodskeho filmu. Chudobný africký chlapec s obúchanou gitarou na krku dnes nahráva s elitou svetového jazzu. Gitarista a skladateľ Lionel Loueke.  

Lionel Loueke sa narodil 27.apríla 1973 v štáte Benin ležiacom na západe Afriky. Vyrastá v rodine chudobných afrických intelektuálov. V deviatich rokoch začína hrať na domorodé perkusie, jeho oči však pasú po gitare staršieho brata. K svojej prvej vlastnej sa dostáva až ako tínedžer. Rok mu trvá kým si našetrí potrebných 50$. Nemôže si však dovoliť meniť struny, ktoré je treba objednávať z Nigérie. Čistí ich v octe a keď mu prasknú, nahrádza ich brzdovým lankom z bicykla.

K svojmu prvému verejnému hraniu sa mladý Lionel dostáva zhodou okolností, keď ho začuje majiteľ klubu brnkať na gitare, ktorú si v prestávke istého koncertu požičiava z pódia. Dostáva angažmá a hráva po kluboch africký pop. Keď sa jeho priateľ vráti z Paríža s albumom Georga Bensona, objavuje jazz a je rozhodnuté.       

V roku 1990 odchádza na Pobrežie Slonoviny študovať hudbu na Národný inštitút umenia. Počúvanie slávnych gitaristov ako Wes Montgomery a Joe Pass ho podnecuje k zlepšovaniu svojho hrania a hľadaniu dobrej jazzovej školy.

V roku 1994 je prijatý na Americkú školu modernej hudby v Paríži, ktorú ukončuje po štyroch rokoch diplomom. Jazzové sny sa začínaju plniť spolu so štipendiom na Berklee College of Music v americkom Bostone. V roku 2001 získava plné štipendium na Jazzovom inštitúte Theolonia Monka. Počas štúdia nahráva s trubkárom Terence Blanchardom album Bounce (2003).

V roku 2003 sa sťahuje do New Yorku a buduje si úspešnú kariéru ako sideman, počuť ho môžeme z nahrávok Herbie Hancocka Posibillities (2006) a River: The Joni Letters (2007), nahráva gitaru aj na debutovom albume speváčky Gretchen Parlato.  

So spolužiakmi z Berklee, basákom Massimo Biolcatim a bubeníkom Ferenc Nemethom, formuje trio s názvom Gilfema a pod značkou ObliqSound vydávajú dva albumy. Debutový autorský album In a Trance vychádza v roku 2005 a je nasledovaný nahrávkou Virgin Forest (2007).

 

 

Podpísanie zmluvy s prominentným Blue Note Records je potvrdené albumom Karibu (2008), s hosťujúcim Herbie Hancockom a Wayne Shorterom. Nasledujúca nahrávka Mwaliko (2010) v sebe skrýva hudobné konverzácie prelínajúce hudbu západnej Afriky a jazzu. Hosťami v skladbách v zoskupení dua, alebo tria sú Richard Bona, Esperanza Spalding, alebo Marcus Gilmore.

Po opätovnej spolupráci s Gretchen Parlato na jej albume In a Dream (2009) nahráva Lionel Loueke zatiaľ svoj posledný album, ktorý nesie názov Heritage (2012). Počuť na ňom môžeme súčasné hviezdy amerického jazzu ako je bubeník Mark Guiliana, basgitarista Derrick Hodge, klávesák Robert Glasper a speváčka Gretchen Parlato.

V roku 2008 vyhrala Louekeho skladba Kponnon Kpété siedmy ročník Medzinárodnej hudobnej súťaže v kategórii Best Traditional World Song.

 

Zdroj: lionelloueke.com, allaboutjazz.com

Foto: Brantley Gutierrez

Peter Baláž

 

 

Ďalšie články

Andreas Varady nahráva s jazzovými legendami
Má šestnásť, je firemným hráčom výrobcu gitár Benedetto, v októbri podpísal zmluvu s ...
Andreas Varady: Verve som opustil, no nerozišli sme sa v zlom, najnovší album je premiérou môjho súčasného ja
Gitarista Andreas Varady, slovenský rodák žijúci v Írsku, sa stal hviezdou na svetovej jazzovej...
Recenzia CD: Berezova "Intuícia" nesklamala
Gitarista Pavol Bereza nie je žiadnou novou tvárou na scéne slovenského jazzu. Dlhé roky pôsobí ako...
Zomrel Paco de Lucia, velikán flamenco gitary
Vo veku 66 rokov dnes v noci zomrel Paco de Lucia, neohrozene najväčší majster flamenco gitary...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...