Jazzový inštitút Herbieho Hancocka ohlásil medzinárodnú gitarovú súťaž: Prihlášky majú uzávierku v októbri

Jazzový inštitút Herbieho Hancocka ohlásil medzinárodnú gitarovú súťaž: Prihlášky majú uzávierku v októbri

Viac ako 30 rokov organizoval Jazzový inštitút Theloniousa Monka súťaže, ktoré hrali významnú rolu v objavovaní nových talentov ďalších jazzových generácií. Od januára tohto roku funguje inštitút pod novým názvom, nesúc meno jeho dlhoročného podporovateľa, významného klaviristu Herbieho Hancocka. Rovnako ako po minulé roky, aj teraz vyhlásil inštitút medzinárodnú súťaž, tentokrát venovanú gitare. Súťažiť medzi sebou budú tí najlepší gitaristi z celého sveta - jedinou podmienkou je vek maximálne 30 rokov. Uzávierka prihlášok je 11. októbra 2019.

 

Jazzový inštitút Herbieho Hancocka vyhlásil pod svojim novým menom prvý ročník súťaže, ktorá má už viac ako 30-ročnú tradíciu a každoročne sa zameriava na iný hudobný nástroj. Od roku 1987, kedy sa laureátom stal klavirista Marcus Roberts, sa vďaka tejto súťaži podarilo naštartovať úspešnú kariéru saxofonistom Joshuovi Redmanovi a Seamusovi Blakeovi, speváčkam Gretchen Parlato a Cecile McLorin Salvant, trubkárom Ambrose Akinmusireovi a Marquis Hillovi, bubeníkovi Jamisonovi Rossovi a basistovi Benovi Williamsovi.

 

Súčasný ročník gitarovej súťaže sa odohrá 2. a 3. decembra 2019 vo Washingtone, D.C., pričom zúčastniť sa môže ktokoľvek, podmienkou je len vek maximálne 30 rokov (vrátane). Víťaz prvého miesta si odnesie štipendium vo výške 30,000 dolárov a nahrávaciu zmluvu so spoločnosťou Concord Music Group, druhé miesto získa štipendium vo výške 15,000 dolárov a tretie miesto obdrží štipendium vo výške 10,000 dolárov. Ide o prvú gitarovú súťaž od roku 2005, kedy sa absolútnym víťazom stal nórsky gitarista Lage Lund. Vo finále "porazil" svojich kolegov Milesa Okazaki a Davida Mooneyho.

 

Súťaž pozostáva z dvoch kôl, v tom prvom sa vybraní gitaristi ocitnú pred odbornou porotou, skladajúcou sa z jazzových gitaristov Stanleyho Jordana, Russella Malonea, Pata Methenyho, Chica Pinheira, Lee RitenouraJohna Scofielda a niekoľkých ďalších. Každý semifinalista odohrá 15 minútový program v sprievode profesionálnej rytmiky. Z tejto skupiny vyberú porotcovia troch finalistov, ktorí vystúpia 3. decembra vo finálovom kole v sále John F. Kennedy Center for the Performing Arts. 

 

Herbie Hancock sa v tlačovej správe vyjadril: "Tešíme sa na objavovanie a počúvanie nových talentov z mladej generácie jazzových gitaristov a ich inovatívnych štýlov a jedinečného prístupu k hudbe. Mimoriadne nás teší vzdať hold gitare, ktorá má bohatú a pestrú históriu a naďalej zohráva kľúčovú úlohu pri vývoji jazzu. Nepochybujem o tom, že tohtoročná súťaž ukáže, že budúcnosť tohto nástroja a našej hudby je v dobrých rukách."

 

Prihlášku na súťaž je možné nájsť na stránke Jazzového inšitútu Herbieho Hancocka. Všetky potrebné materiály musia byť dodané najneskôr v piatok 11. októbra 2019. 

 

Zdroj: jazziz.com

Autor: Martin Uherek

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Cena ESPRIT - anketa za najlepší slovenský jazzový album roka 2013
Slovenská anketa „ESPRIT - cena za najlepší slovenský jazzový album roka 2013“ sa stala oficiálne...
Cena ESPRIT - anketa za najlepší slovenský jazzový album roka 2014
Už tretí rok vyhlasuje portál Jazz.sk cenu za najlepší jazzový album roka Esprit. Víťazné albumy...
Wayne Shorter a Herbie Hancock napísali otvorený list budúcej generácii umelcov!
Toto tu ešte nebolo! Dvaja legendárni jazzoví hudobníci sa spojili a rozhodli sa napísať spoločný...
Andreas Varady nahráva s jazzovými legendami
Má šestnásť, je firemným hráčom výrobcu gitár Benedetto, v októbri podpísal zmluvu s ...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...