Odovzdávanie cien NEA Jazz Masters 2020 sa odohrá online. Medzi ocenenými je spevák Bobby McFerrin aj Coltranov kontrabasista Reggie Workman

Odovzdávanie cien NEA Jazz Masters 2020 sa odohrá online. Medzi ocenenými je spevák Bobby McFerrin aj Coltranov kontrabasista Reggie Workman

Americká Národná nadácia pre umenie v spolupráci s organizáciou SFJAZZ usporiada tento rok špeciálny online koncert ​​na počesť jazzových majstrov NEA 2020, ktorými sa stanú kurátorka a producentka Dorthaan Kirk, legendárny spevák Bobby McFerrin, skladateľ, pedagóg a saxofonista Roscoe Mitchell a kontrabasista Reggie Workman, známy spoluprácou s Johnom Coltranom aj Artom Blakeym. Online ceremónia sa odohrá 20. augusta 2020 a nahradí pôvodne plánovaný živý koncert v centre SFJAZZ v San Franciscu.

 

Moderátorkou tohtoročnej ceremónie bude držiteľka rovnakého ocenenia z roku 2017, speváčka Dee Dee Bridgewater. Koordinátorkou a hudobnou režisérkou bude bubeníčka a skladateľka Terri Lyne Carrington a pod jej vedením zaznejú vystúpenia uznávaných jazzových hudobníkov - vrátane ocenených McFerrina, Mitchella a Workmana - nahraté z rozličných miest po celej krajine. Ceremóniu a 2020 NEA Jazz Masters Tribute Concert je možné sledovať zadarmo a nahradí pôvodne naplánovaný živý koncert v centre SFJAZZ v San Franciscu, ktorý bol zrušený kvôli COVID-19.

 

Na koncerte dostanú slovo tohtoroční ocenení NEA Jazz Masters 2020, ako aj predsedníčka Mary Anne Carterová a Randall Kline, zakladateľ a výkonný umelecký riaditeľ organizácie SFJAZZ. Ako interpreti sa ďalej prestaví množstvo hudobníkov - Ambrose Akinmusire, Dee Dee Bridgewater, Terri Lyne Carrington, Christian McBride, Lisa Fischer, James Carter, Vincent Davis, Gerald Clayton, Morgan Guerin, Oliver Lake, Jevon McFerrin, Madison McFerrin, Taylor McFerrin, Kanoa Mendenhall, Junius Paul a Steve Turre, ako aj členovia stredoškoského hudbného telesa SFJAZZ High School All-Stars. Vzhľadom na pandémiu si organizácia vyhradzuje právo zmien v zozname účinkujúcich. 

 

Koncert, ktorý vzdá hold tohtoročným oceneným, sa bude vysielať naživo vo štvrtok 20. augusta 2020 o 5:00pm PDT, (čo znamená nasledujúci deň 21.8. o druhej ráno stredoeurópskeho času) prostredníctvom veľkého množstva webstránok - arts.govsfjazz.orgAll About Jazz, Jazz Near You, BMI, Inc., National Endowment for the Humanities, NPR Music, Smithsonian Jazz, Voice of America’s Khmer, Chinese, and Tibetan services, KQED, Jazz Times, a WBGO. Po skončení akcie bude záznam z koncertu k dispozícii na webstránke arts.gov.

 

Zdroj: sfjazz.org

Autor: Martin Uherek

 

 

Ďalšie články

Richard Bona: Beriem si od hudby voľno
Richard Bona (nar. 1967 v Kamerune) – basgitarista, gitarista, spevák a perkusionista. Prvý hudobný...
Recenzia CD: Bobby McFerrin – Spirityouall
Hm. Takže, Bobby McFerrin sa na novom albume rozhodol vrátiť ku koreňom. Doska Spirityouall je...
Bobby McFerrin predstavuje nový album, vypočujte si ukážky
Kto by nepoznal Bobbyho McFerrina? Jedinečný americký spevák, skladateľ, dirigent a tvorca...
Hanka G Band v SRo: Americko-slovenská kapela priniesla závan jazzu z New Yorku
Vynikajúca slovenská speváčka Hanka Gregušová už dva roky žije a aktívne pôsobí v New Yorku. Jej...
Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...