Tradičné pohreby v New Orleans sa počas sociálneho odstupu nekonajú. Trio v miestnom parku nahralo pohrebnú pieseň pre všetkých

Tradičné pohreby v New Orleans sa počas sociálneho odstupu nekonajú. Trio v miestnom parku nahralo pohrebnú pieseň pre všetkých

V porovnaní s inými štátmi zažila Louisiana pomerne rýchly nárast prípadov koronavírusu už v marci a ako reakciu na túto situáciu rozhodla 16.3. mestská rada New Orleans o nových pravidlách sociálneho odstupu. Zákaz zhromažďovania sa týkal aj pohrebov a tak sa typické veľké neworleánske rozlúčky so zosnulými  stali intímnymi a tichými spomienkami s maximálne 10 prítomnými. Winston Turner, kapelník známeho zoskupenia Brass-a-Holics, sa spolu so svojimi priateľmi rozhodol v mestskom parku nahrať rozlúčkovú pieseň pre všetkých, ktorí si v posledných týždňoch nemohli so svojimi blízkymi dať typické neworleánske "zbohom".

 

Potom ako pandémia udrela na mesto New Orleans, zaviedli tu politici usmernenia o sociálnom odstupe a zákaze zhromažďovania sa. Od 16. marca sa tak ľudia museli vzdať svojich typických zvykov, mnohé z nich priamo spojené s hudbou. Zrušenie tradičných muzikantských prehliadok a pochodujúcich kapiel v uliciach, ktoré sú pre New Orleans charakteristické už z dôb vzniku jazzu pred 100 rokmi, tak mesto zanechalo tiché. Rovnaký osud zastihol aj svadby a pohreby, ktoré boli za bežných okolností plné hudby.

 

Potom ako za posledné týždne zomrelo niekoľko významných neworleánskych hudobných osobností, napríklad klavirista Ellis Marsalis, otec Wyntona a Branforda, rozhodol sa Winston "Trombone" Turner, kapelník Brass-a-Holics), vzdať týmto hudobníkom hold. Spolu s ním sa v miestnom City parku rozhodli zahrať aj trubkár Tannon "Fish" Williams  a spevák Emeka Dibia. Nahrali skladbu I'll Fly Away od Alberta E. Brumleyho, teda pieseň, ktorá sa objavuje na takmer každom tradičnom neworleánskom pohrebe a ktorá umožňuje kongregácii osláviť prechod duše z jedného života do druhého. V takmer 400-tisícovom meste New Orleans sa koronatírusom doteraz nakazilo 6524 a zomrelo 439 ľudí.

 

 

Zdroj: npr.org

Autor: Martin Uherek

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

6 zaujímavých faktov o jazze, ktoré ste (možno) nevedeli
Jazz je dnes nesmierne širokým pojmom, pod ktorým si môžeme predstaviť rozmanitú hudbu. Nebolo tomu...
VRAVELO SA V COTTON CLUBE – Volanie Džungle
"Vravelo sa v Cotton Clube" je séria príbehov z obdobia jazzového veku. Sám F. Scott Fitzgerald by...
Dr. House bude už po druhý krát liečiť s blues.
Britský herec a spisovateľ Hugh Laurie vo svete známy ako sarkazmom sršiaci Dr. House, si zdá sa,...
Nový album: Hugh Laurie hrá, aj keď prší!
     Raz je herec, raz spisovateľ a už po druhýkrát hudobník.  Volá sa...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...