Ďalšie odchody do jazzového neba. Nezahrajú nám už ani Ellis Marsalis a Bucky Pizzarelli

Ďalšie odchody do jazzového neba. Nezahrajú nám už ani Ellis Marsalis a Bucky Pizzarelli

Zatiaľ čo pandémia zmieta Spojené štáty stále viac a viac, jazzovú scénu zarmútili ďalšie správy o úmrtiach veľkých jazzmanov. Tentokrát sa jedná o skutočné legendy - klavirista Ellis Marsalis Jr., otec najjazzovejšej rodiny sveta, včera 1. apríla 2020 vo veku 85 rokov podľahol chorobe COVID-19. Rovnako tento svet opustil aj gitarista John Paul "Bucky" Pizzarelli, ten sa dožil úctyhodných 94 rokov. Príčina jeho smrti zatiaľ nie je známa.

 

Ellis Marsalis Jr. sa narodil 14. novembra 1934 v meste New Orleans. Počas svojej kariéry hral s Edom Blackwellom, Cannonballom Adderleym, Natom Adderleym aj Alom Hirtom. Počas 70. rokov vyučoval jazz v inštitúcii New Orleans Center for Creative Arts. Medzi jeho študentov patrili významní jazzmani nastupujúcej generácie - Terence Blanchard, Harry Connick Jr., Donald Harrison, Kent Jordan, Marlon Jordan a Nicholas Payton. V neposlednom rade sa medzi jeho chránencov prirodzene radili aj všetci jeho synovia, Ellis bol zrejme najmocnejším jazzovým patriarchom v histórii - trubkár Wynton Marsalis je v súčasnosti umeleckým vedúcim Jazz At Lincoln Center Orchestra, saxofonista Branford Marsalis pravidelne po svete vystupuje so svojim kvartetom a trombónista Delfeayo a bubeník Jason majú tiež veľmi úspešné hudobné kariéry.

 

Ellis len v januári tohto roka ohlásil, že končí s pravidelnými vystúpeniami v miestnom klube Snug Harbor, ktoré mali viac ako 30 ročnú tradíciu. Wynton na svojom facebookovom profile zverejnil vyhlásenie, že jeho otec "opustil tento svet tak, ako žil: objatím reality." Ku prejavom smútku sa pridali mnohí, medzi nimi aj s Marsalisovcami spriaznená organizácia Jazz At Lincoln Center, ktorá zverejnila túto spomienku: "So smútkom a ťažkým srdcom Jazz at Lincoln Center hovorí zbohom Ellisovi Marsalisovi, jednému z najvýznamnejších umelcov a hudobných pedagógov svojho času - a všetkých čias. Ellisov významný vplyv na celú líniu hudbu je zosobnený vo všetkých hudobníkoch, ktorých vzdelával a ktorých životy inšpiroval."

 

Spomienku na jeho život a vplyv na jeho synov zhrnula organizácia v nasledovnom videu:

 

Bucky Pizzarelli sa narodil 9. januára 1926 v meste Paterson v štáte New Jersey. Bol významným jazzovým gitaristom, ktorý počas svojej kariéry hral napríklad s klarinetistom Bennym Goodmanom, Stéphane Grappellim, Antôniom Carlosom Jobimom a tiež pôsobil na albumoch speváčok Sarah Vaughan a Arethy Franklin. Podobne ako Ellis Marsalis, aj Bucky sa stal jazzovým patriarchom - bol otcom významného gitaristu a speváka Johna Pizzarelliho a kontrabasistu Martina Pizzarelliho. Okrem toho pracoval pre televízne stanice NBC a ABC, kde bol členom The Tonight Show Band.

 

Počas svojho života získal ocenenie za celoživotný prínos (MAC Awards, 2002) aj uvedenie do siene slávy (ASCAP, 2005 a New Jersey Hall of Fame, 2011). So svojimi synmi nahral viacero albumov, napríklad duá s Johnom - 2x7 Pizzarelli (1980), Contrasts (1998), Generations (2007). Práve takýto koncert v duu sme sa rozhodli vám pri tejto príležitosti sprostredkovať - zaujímavosťou sú nástroje, na ktorých obaja gitaristi hrajú. Nejedná sa totiž o tradičnú 6-strunovú gitaru, ale 7-strunové kúsky, ktoré práve rodina Pizzarelliovcov preslávila.

 

Večer s Buckym a Johnom Pizzarellim z roku 2014 - obaja hrajú na 7 strunových gitarách:

 

Rodinám prejavujeme úprimnú sústrasť - nech Ellis Marsalis aj Bucky Pizzarelli odpočívajú v pokoji, v jazzovom nebi.

 

Autor: Martin Uherek

 

 

Ďalšie články

Po dlhom boji zomrel legendárny trubkár Clark Terry
Legendárny trubkár Clark Terry, ktorý na jazzovej scéne pôsobil vyše 70 rokov, po dlhom boji s...
50 koncertov zadarmo. Montreux Jazz Festival vydáva záznamy z celej svojej 54-ročnej histórie
Jazzový festival vo švajčiarskom Montreux sa má tento rok konať počas prvých dvoch júlových týždňov...
COVID-19 má ďalšiu svoju jazzovú obeť. Je ním ikona moderného jazzu, saxofonista, skladateľ a štýlotvorca Lee Konitz
Iba pred pár hodinami obletela celý jazzový svet ďalšia smutná správa. Rok 2020 je žiaľ rokom...
R.I.P. Wallace Roney, Mike Longo... Pandémia nás oberá o legendárnych jazzmanov
Len pár dní potom, ako sme priniesli informáciu o prvom mŕtvom jazzmanovi v súvislosti s...
Alan Bartuš neprišiel a predsa zvíťazil!
   Piatok 15. marca patril v priestoroch rozhlasovej Pyramídy predovšetkým slovenskej...
Aj Teri Čikoš dôveruje jazzu
Nielen Bratislavčania už niekoľko rokov vzhliadajú k legendárnej koncertnej sérii In Jazz We Trust...
Igor Ochepovsky to zabalil
Fanúšikovia pozoruhodnej českej formácie Ochepovsky Project smútia, pretože jej líder po ôsmich...
Predsudok/premena/poznatok... Andromeda´s Mystery
Moje predsudky voči hudobným formáciám bez basovej zložky sú hlboko vkorenené. Očakávania toho, ako...