Štyri dni v znamení jazzového piana: Pražský Jazzdock privíta svetoznámych klaviristov

Štyri dni v znamení jazzového piana: Pražský Jazzdock privíta svetoznámych klaviristov

Po minuloročnom úspechu cyklu Guitar Days organizuje pražský Jazz Dock ďalší tematický štvordňový festival, tentokrát venovaný jazzovému klavíru. Pri tejto príležitosti sa organizátorom podarilo získať popredných svetových pianistov, konkrétne vystúpia Luis Perdomo, Gerald Clayton, Aaron Goldberg a Kevin Hays. Festival sa uskutoční v dňoch 16. - 19. apríla. 

 

Pianista a skladateľ Gerald Clayton je skutočnou svetovou hviezdou. Za osem rokov pôsobenia nahral s vlastnou kapelou tri vlastné albumy, niekoľko štúdiových projektov ako sideman a vystúpil na stovkách festivalov po celom svete. Etabloval sa ako jedna z vedúcich postáv nastupujúcej generácie jazzových umelcov, ktorí sa nenútene pohybujú v množstve štýlov moderného jazzu. V roku 2006 získal Gerald druhé miesto v prestížnej súťaži Thelonius Monk International Competition, čím sa mu otvorila brána ku spolupráci s významnými hudobníkmi súčasnosti, ako napríklad Roy Hargrove, Diane Krall, Clark Terry, Al Foster, Ambrose Akinmusire a ďalší.
 
Americký hudobník Aaron Goldberg sa v posledných pätnástich rokoch vypracoval na jedného z najuznávanejších džezových pianistov súčasnosti a pohybuje sa v elitnej spoločnosti mien ako je Kurt Rosenwinkel, Joshua Redman, Wynton Marsalis, Guillermo Klein, Buddy DeFranco, Terry Gibbs alebo Wayne Escoffery. Jeho dlhoročná štúdiová spolupráca so stabilnou rytmikou - basistom Reuben Rogersom a bubeníkom Eric Harlandom priniesla výsledky vo forme niekoľkých vysoko hodnotených albumov a tiež jeho aktuálneho CD "Now", ktorá vyšlo nedávno vo vydavateľstve Sunnyside Records. Ukazuje sa tu nevídaná zohratosť tria, bohatosť Goldbergovej harmonickej predstavivosti, zmysel pre kontrapunkt, aj zmysel pre striedanie hudobných nálad pri zachovaní celistvosti a súdržnosti skladby. Aaron čerpá zo všetkých výdobytkov jazzu histórie - od bopu až po atonálne prvky, všetko spája do vlastnej a osobitej vízie.
 
Ďalšou veľkou hviezdou festivalu bude Kevin Hays. Vo vydavateľstve Sunnyside Records vydal nedávno pod názvom "New Day" už svoj šestnásty autorský album (po štyroch rokoch nahrávacej odmlky). Nahrával so svojím novým triom, s ktorým už zhruba tri roky v newyorských džezových kluboch hrá nielen vlastné veci, ale tiež štandardy, dylanovky či dokonca súdobého poľského skladateľa Goreckého. Debutový album pod svojím menom vydal Kevin Hays už v roku 1990 a od tej doby sa etabloval na newyorskej jazzovej scéne ako veľmi vyhľadávaný pianista. V minulosti hral s celou radou naozaj významných osobností, medzi nimi Benny Golson, John Scofield, Brad Mehldau, Kurt Rosenwinkel, Jeff Ballard, Lionel Loueke, Ron McClure, Vincent Herring, Bob Belden, Joshua Redman, Chris Potter, Nicholas Payton alebo Bill Stewart. V rámci pražského koncertu ho bude doprevádzať skvelá československá rytmika (Marián Ševčík - dr, Jaromír Honzák - b).
 
Rovnako aj klavirista Luis Perdomo patrí ku absolútnej špičke súčasnej scény. Nahrával s mnohými hviezdami ako je Miguel Zenon, Dave Douglas, David Sanchez, Tom Harrell a ďalší. Tentoraz sa predstaví po boku španielskeho gitaristu Alberto Vila v jeho medzinárodnom kvartete. Celý program budú dopĺňať domáci hudobníci - Vítek Křišťan so sólovým klavírnym programom a Jiří Levíček a Martin Brunner so svojimi triami.

 

Harmonogram koncertov Piano Days v Jazz Docku:

16. 4., 19:00, Albert Vila Quartet ft. Luis Perdomo

17. 4., 19:00, Vítek Křišťan Solo / 21:00, Gerald Clayton Trio

18. 4., 15:00, Luis Perdomo Masterclass Workshop / 19:00, Martin Brunner Trio / 21:00, Aaron Goldberg Trio

19. 4., 15:00, Jiří Levíček workshop / 19:00, Jiří Levíček Trio/ 22:00, Kevin Hays Trio

 

Zdroj: www.jazzdock.cz

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...
Jarný swing roztancuje Bratislavu
SPRING SWING / JARNÝ SWING prebudí hlavné mesto do sviežej jarnej nálady pozitivizmom nákazlivou...