Výsledky sčítania sú pre jazzmanov alarmujúce!

Výsledky sčítania sú pre jazzmanov alarmujúce!
Peter Motyčka

Do sídla Slovenského ústredného jazzového výboru (SÚJV) dnes ráno potrubnou poštou dorazili výsledky Sčítania obyvateľov, domov a bytov, ktoré počas uplynulého roka zbieral a vyhodnocoval Štatistický úrad Slovenskej republiky (ŠÚSR).

 

Výsledky, ktoré vznikli spracovaním dostupných dát, vyhodnotil ústredný jazzový výbor ako alarmujúce a na najbližšom plenárnom zasadnutí bezpodmienečne hodlá pristúpiť k poučeniu z krízového vývoja jazzovej spoločnosti. Podľa hovorcu výboru, Dezidera Synkopu, sa k jazzovej hudbe i k samotným jazzovým koreňom prihlásilo v sčítaní žalostne málo poslucháčov, čo sa v najbližších rokoch rapídne premietne do poklesu na jazzových burzách. Navyše, takmer tretina doterajších horlivých vyznávačov čistého mainstreamu, prejavuje náklonnosť k ľahšie stráviteľným žánrom, čo môže mať nezanedbateľný vplyv na umelecké dozrievanie a samotné názorové formovanie nasledujúcich generácií.

 

Skutočne neradostné vyhliadky by nás všetkých mali primäť k zamysleniu a k hľadaniu východiska. Jazzovým priaznivcom neostáva ako spojiť svoje sily proti konzumným smerom a smeríkom zo Západu. Ústredný výbor však vyzýva k obozretnosti, keďže časť jazzmanov sa ľahko môže zradikalizovať, čoho dôkazom je čoraz väčšmi expandujúca teroristická organizácia Jazzový úsvit. Synkopa dokonca nevylučuje bopové útoky na miestach, kde sa združujú jazz-popoví nadšenci. Napriek tomu však s nevôľou nesie prznenie jazzových štandardov akýmikoľvek nedoukmi. „Štandardy nie sú korzo, aby sa v nich kadekto len tak predvádzal!“, dodáva na margo problému.

 

 

Podľa vyhodnotenia citlivých dát rovnako dochádza k značnej fluktuácii v rámci nástrojovej rozmanitosti a časť jazzových hudobníkov, citujúc doktora Synkopu, „doslova zavesila svoje dlhoročné a ťažko získavané technické zručnosti na klinec“. Alarmujúci je predovšetkým úbytok jazzových multiinštrumentalistov, naopak potešujúcim aspektom sú konverzie k africkému inštrumentáru, dokonca v jednom konkrétnom prípade k jazzovému thereminu!

 

Neostáva len dúfať v návrat starých dobrých časov, pričom Synkopa neváha použiť aj radikálnejší statement: „Nech odpadne, čo je kolísavé, nech odpadne, čo je oportunistické, ale nech v jazze zostane, čo je pevné, čo je charakterné, čo chce za túto hudbu zápasiť!“ Nečudo, že tomuto zrozumiteľnému a vecnému vyhláseniu sa dostalo v priestoroch podateľne Slovenského ústredného jazzového výboru jednohlasnému standing ovations v podaní statného tajomníka Jaromíra Trombóna.

 

Autor: Peter Motyčka, tlačový tajomník SÚJV

 

Esprit 2023

Galéria

Výsledky sčítania sú pre jazzmanov alarmujúce!

 

 

Ďalšie články

Jazzové vtipy :-)
K letnému dovolenkovému obdobiu patrí relax a uvoľnenie. Preto nachvíľu odbočíme od „...
6 zaujímavých faktov o jazze, ktoré ste (možno) nevedeli
Jazz je dnes nesmierne širokým pojmom, pod ktorým si môžeme predstaviť rozmanitú hudbu. Nebolo tomu...
Etta James – Radosť, bolesť, horkosť i utrpenie 3/3
Pokračovanie druhého dielu:          Etta James sa pretransformovala na...
VRAVELO SA V COTTON CLUBE - Letný vánok z Charlestonu
"Vravelo sa v Cotton Clube" je séria príbehov z obdobia jazzového veku. Sám F. Scott Fitzgerald by...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...
Jarný swing roztancuje Bratislavu
SPRING SWING / JARNÝ SWING prebudí hlavné mesto do sviežej jarnej nálady pozitivizmom nákazlivou...