Everybody Still Digs Bill Evans. Vychádza séria albumov pokrývajúca celú kariéru jazzového klaviristu Billa Evansa

Everybody Still Digs Bill Evans. Vychádza séria albumov pokrývajúca celú kariéru jazzového klaviristu Billa Evansa

Vydavateľstvo Craft Recordings oslavuje dedičstvo Billa Evansa s vôbec prvou albumovou sériou v rozsahu celej jeho kariéry, s názvom Everybody Still Digs Bill Evans: A Career Retrospective (1956–1980). Luxusný set piatich CD, ktoré sú k dispozícii aj v digitálnom formáte, dáva do pozornosti kariéru legendárneho jazzového klaviristu ako leadera aj sprievodného hráča s viac ako 60 skladbami, vrátane celého predtým nevydaného živého koncertu.

 

Vydavateľstvo Craft Recordings sa rozhodlo dvoma novými titulmi vzdať hold priekopníckemu jazzovému klaviristovi Billovi Evansovi a jeho hudobnej tvorbe. Prvý titul - luxusný box s piatimi CD s názvom Everybody Still Digs Bill Evans: A Career Retrospective (1956–1980) - predstavuje vôbec prvú kolekciu hudby od klaviristu, ktorá pokrýva obdobie celej jeho kariéry a obsahuje viac ako 60 skladieb. Táto selekcia poukazuje na Evansovu výnimočnú prácu ako leadera aj sprievodného hráča. Táto sada CD obsahuje aj doteraz nevydané živé vystúpenie z roku 1975, ktoré bolo zaznamenané v klube Oil Can Harry’s v kanadskom Vancouveri. Táto nedávno objavená koncertná nahrávka bude zároveň vydaná aj ako samostatný album s názvom On a Friday Evening, ktorý bude k dispozícii vo formátoch ako 2 LP, CD aj digitálnej forme vrátane Hi-Res 192/24 a 96/24. Oba tituly vyjdú 25. júna a je možné ich predobjednať už dnes. Doteraz nevydaná skladba zo živého koncertu s názvom „Up with the Lark“ je v súčasnosti k dispozícii na okamžité stiahnutie. Okrem audio nosičov je možné zakúpiť si aj špeciálny tematický tovar - nové tričká a hrnčeky s potlačou Billa Evansa, to všetko exkluzívne v online obchode Craft Recordings.

 

Everybody Still Digs Bill Evans: A Career Retrospective (1956–1980) pokrýva hudbu z katalógov vydavateľstiev Riverside, Milestone, Fantasy, Verve, Warner Bros. a Elektra/Musician a objavujú sa tu hudobníci ako Tony Bennett, Cannonball Adderley, Kenny Burrell, Stan Getz, Zoot Sims, Eddie Gomez, Shelly Manne a Lee Konitz, okrem mnohých ďalších.

 

Záznam z koncertu zo dňa 20. júna 1975, s názvom On a Friday Evening, vyjde aj ako samostatný album a to na dvoch 180-gramových vinylových platniach, na CD a prostredníctvom digitálnych streamovacích platforiem. On a Friday Evening ponúka poslucháčom vzácnu príležitosť počuť, ako sa Bill Evans a jeho spoluhráči usadili v novej rekonfigurácii jeho legendárneho tria, ku ktorej sa len o niekoľko mesiacov skôr pridal nový bubeník, Eliot Zigmund. Táto živá nahrávka si zasluhuje pozornosť a veľa z toho pochádza zo skutočnosti, že Zigmund si dokázal majstrovsky zvyknúť na priestor mimo koncertnej sály a našiel si svoje miesto vo formáte Evansovho tria.

 

Jeden z najvplyvnejších umelcov v dejinách jazzu, Bill Evans (1929–1980), bol známy súhrou v rámci svojich klavírnich trií, lyrickými skladbami a jedinečným  prístupom ku klavíru, ktorý slúžil ako vzor pre ďalšie generácie jazzových klaviristov. Za necelé tri desaťročia tento plodný umelec vydal viac ako 50 albumov ako líder a získal sedem cien Grammy, 31 nominácií na Grammy a dve uvedenia do siene slávy Grammy. V roku 1994 bol posmrtne vyznamenaný cenou Grammy za celoživotné dielo.

 

Zdroj: All About Jazz

Autor: Martin Uherek

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Report: Milo Suchomel a jeho štvrtý Gypsy Jazz Festival
Po štvrtý raz pripravil Milo Suchomel v hlavnom meste podujatie s názvom Gypsy Jazz Festival. Po...
Zomrel legendárny gitarista Jim Hall
Legendárny gitarista Jim Hall zomrel dnes ráno počas spánku. Jim Hall, známy vďaka jeho dokonalej,...
Bill Evans: Raritné video zvukovej skúšky
Prinášame vám k nahliadnutiu unikátne video klaviristu Bill Evansa z roku 1966. Záznam...
Recenzia CD: Nedávno vydaná nahrávka tria Billa Evansa
Každého fanúšika mainstreamového jazzu určite potešila správa o vydaní dosky Bill Evans tria....
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...