Nový film o prvom jazzovom trubkárovi: Hudbu ku Boldenovi nahral Wynton Marsalis

Nový film o prvom jazzovom trubkárovi: Hudbu ku Boldenovi nahral Wynton Marsalis

Život a kariéra jazzového priekopníka Buddyho Boldena sa stali témou nového filmu s názvom "Bolden", ktorého hlavným hudobným tvorcom je trubkár Wynton Marsalis. Film plný vášne situovaný v New Orleans na začiatku 20. storočia prináša silný a tragický príbeh trubkára, ktorý bol jedným z prvých tvorcov jazzu. Nechýba v ňom túžba, závisť a hlavne neuveriteľná hudobná genialita, vďaka ktorej existuje jazz, ako ho poznáme. Skrátka film, ktorý sa oplatí vidieť.

 

Film Bolden je poskladaný z útržkovitých informácií z rôznych zdrojov, keďže život Buddyho Boldena je doteraz zahalený rúškom tajomstva. Neexistujú nijaké zachované nahrávky jeho štýlu a o jeho význame vieme len vďaka príbehom ľudí, ktorí začiatkom minulého storočia zažili Boldenovu hudbu, novátorský prístup, silu hudobného prejavu a neoblomnosť a vášeň, typickú pre raný jazz. V kontexte politickej a sociálnej situácie, v ktorej Buddy Bolden prišiel so svojou hudbou, musel byť jeho život nesmierne náročným. Bol väznený, nenávidený, utláčaný, to všetko v mene snahy zastaviť živelnú hudbu, za ktorej vznikom stál černoch, v dobe len niekoľko desaťročí po zrušení otroctva. 

 

Bolden hrával svoju hudbu na uliciach a v kluboch počas obdobia silného rasového útlaku. Svojou vytrvalosťou a neoblomnosťou sa stal jednou z najdôležitejších osobností v súvislosti s kombináciou ragtimu, folku a bluesu v nový improvizovaný hudobný štýl. Ten sa následne začal objavovať v Storyville, známej neworleánskej štvrti, ktorá sa následne stala rodiskom jazzu.

 

V hlavných úlohách filmu Bolden účinkujú Gary Carr, Yaya DaCosta, Reno Wilson, Erik LaRay Harvey a Ian McShane, to všetko pod vedením režiséra Dana Pritzkera. Hudobným producentom a hlavným tvorcom celého soundtracku je trubkár Wynton Marsalis, pričom nahral všetky Boldenove sóla, ktoré môžete počuť vo filme. Trailer ku filmu si môžete pozrieť priamo tu:

 

 

Film Bolden sa do amerických kín dostal 3. mája 2019. Či sa dostane aj do našich kín je otázne, no v každom prípade je možné ho vidieť aj prostredníctvom internetových služieb ako Google Play, iTunes, PrimeVideo, Vimeo, Vudu a Redbox. Takže pokiaľ chcete vedieť viac o živote jedného z prvých jazzmanov, Bolden je film pre vás!

Viac info nájdete na boldenmovie.com.

 

Zdroj: thegrio.com

Autor: Martin Uherek

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Dráma o jazzovom bubeníkovi v našich kinách
Do kín prichádza čerstvý film o mladom jazzovom bubeníkovi, ktorého snom je stať sa najlepším...
Jazzman týždňa: Herbie Hancock
  Herbie Hancock je americký klavírista, klávesista, skladateľ a v súčasnosti...
Whiplash – jazz po hollywoodsky
Veľký rozruch vyvolala v poslednom období filmová dráma Whiplash pojednávajúca o osude jazzového...
Do kín prichádza Whiplash - dráma o jazzovom bubeníkovi
Už 22. januára bude mať v našich kinách premiéru snímka, o ktorej sa v poslednej dobe čoraz viac...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...