,,Women in jazz’’ predstavuje: Saxofonistka Roxy Coss

,,Women in jazz’’ predstavuje: Saxofonistka Roxy Coss
Lenka Molčányiová

Saxofonistka, skladateľka, bandleaderka a pedagogička Roxy Coss je jednou z tých mimoriadnych, inovatívnych a aktívnych hudobníčiek na newyorskej scéne. Magazínom Downbeat označená za ,,výnimočný mladý talent’’, má na konte viacero albumov a spolupráce s menami ako Clark Terry, Wynton Marsalis, Joshua Redman či Joe Lovano. Coss je zakladateľkou  ‚‚Women In Jazz Organisation’’, ktorá bola inšpiráciou aj pre názov samotnej rubriky.

 

Roxy Coss, pôvodom z amerického Seattlu je jednou z mála známych aktívnych jazzwomaniek a bandleaderiek. S hudbou začala už v mladom veku, a to práve s klavírom. Už keď mala päť rokov začala sa učiť základom hudobnej teórie, kompozície a sluchovej analýzy s tzv. Robert Pace Method. Saxofón vzala do ruky až v deviatich a postupne sa zamilovávala stále viac do jazzu. K tomu dopomohlo aj hranie v školskej jazzovej kapele pod vedením Roberta Knatta.

Roxy ukončila strednú školu Garfield High School, vďaka ktorej mala možnosť vystupovať na koncertoch aj v zahaničí so svetovo známym ,GHS Jazz Enseble vedený Clarence Acox. Nastúpila s plným štipendiom na William Paterson University, ktorú v roku 2008 ukončila s bakalárskym titulom a vyznamenaním Cum Laude.

V roku 2011 bola pozvaná zúčastniť sa prestížneho ,Betty Carter‘s Jazz Ahead Residency Workshop‘ v Kennedy Center a taktiež Ravinia Festivalu vrámci Steans Institute Jazz Program, kde spolupracovala s mnohými skvelými hudobníkmi ako Rufus Reid, Curtis Fuller, Nathan Davis, George Cables a David Baker. Roxy taktiež študovala privátne so saxofonistami ako Rich Perry, Gary Smulyan či Donny McCaslinV nasledujúcich rokoch koncertovala po USA aj s kapelou známeho trúbkara Jeremy Pelt Quintet a stala sa súčasťou ansámblu DIVA Jazz Orchestra.

 

Roxy Coss má na konte veľa zaujímavých spoluprác aj ako skladateľka a ako učiteľka nabrala skúsenosti už počas posledných 18 rokov, či už privátnymi hodinami, alebo vedením workshopov či majstrovských kurzov na miestach ako Berklee College v Bostone, či Lincoln Centre v New Yorku. V minulom roku bola taktiež porotkyňou na súťaži Vandoren Emerging Artist 2018.


 

 

Roxy sledujem už pár rokov aj kvôli tomu, že práve ona je zakladateľkou organizácie Women In Jazz Organisation. Je to kolektív vyše 400 profesionálnych ženských (a ,,queer gender’’) hudobníčiek.  Táto organizácia pomáha najmä tvoriť komunitu, rovnaké príležitosti a zdroje, aby podporila ženskú silu v hudbe a v jazzovom svete, a tým priniesla viac rozmanitosti do tejto formy umenia.

 

Svoj prvý album ,,Roxy Coss’’ nahrala svojpomocne už v roku 2010. Avšak od roku 2016 s albumom ,,Restless Idealism’’ pod hlavičkou Origin Records sa naplno rozbehla a každý rok priniesla novú nahrávku. Na každej ďalšej počuť veľký posun hráčsky aj skladateľský.  Albumom ,,Chasing the unicorn’’ (2017) zahájila spoluprácu s vydavateľstvom Posi-Tone Records, ktoré zastrešilo vydanie aj jej posledných dvoch albumov ,,The Future is Female’‘ s veľmi príznačnými názvami skladieb so silnými odkazmi, a nakoniec to je čerstvo vyliahnutý album s názvom ,,Quintet’‘, ktorý si ešte detailne priblížime v samostatnej recenzií.

Lenka Molčányiová

Zdroje: www.roxycoss.com , www.allaboutjazz.com
 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

,,Women in jazz‘‘ predstavuje: Najstaršia žijúca bubeníčka Viola Smith
V neuveriteľnom veku 106 rokov je bubeníčka Viola Smith stále čipernou a aktívnou ženou,...
Sobota na BJD 2019: Pestrý večer venovaný "women in jazz" bol plný pôvabu, hlbokých emócií a vášne
Druhý deň bratislavských jazzákov bol venovaný ženám. Je to podľa mňa krásne, že sa dostalo toľkej...
,,Women in jazz’’ predstavuje: Speváčka Jazzmeia Horn a jej nový album ,,Love and Liberation’’
Afro-americká speváčka a skladateľka s príznačným vlastným menom Jazzmeia Horn už nie je...
,,Women in jazz’’ predstavuje: Štěpánka Balcarová a Concept Art Orchestra
Štěpánka Balcarová je česká trubkárka, skladateľka, dirigentka a pedagogička. Absolvovala štúdium...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...