Vydavateľstvo ECM má 50 rokov: Výročie oslávi veľkým koncertom v Jazz at Lincoln Center

Vydavateľstvo ECM má 50 rokov: Výročie oslávi veľkým koncertom v Jazz at Lincoln Center

Jedinečné vydavateľstvo s okamžite rozpoznateľným zvukom - ECM Records - oslavuje okrúhle výročie 50 rokov od svojho vzniku. Pri tejto príležitosti organizuje vydavateľstvo koncert tých najlepších hudobníkov, ktorí za posledné polstoročie pre ECM nahrávali. Všetci sa objavia na pódiu Rose Theater v newyorskom Jazz at Lincoln Center cez víkend 1. a 2. novembra.

 

Nahrávaciu spoločnosť a vydavateľstvo ECM Records založil v roku 1969 v Mníchove producent Manfred Eicher, pričom jeho mottom bolo "the Most Beautiful Sound Next to Silence" (najkrajší zvuk okrem ticha). Počas svojej existencie vydalo ECM zhruba 1500 albumov a medzi účinkujúcimi sa nachádzajú tí najlepší svetoví jazzmani ako Ravi Coltrane, Mark Turner, Joe Lovano, Avishai Cohen, Bill Frisell a ďalší. Práve tieto mená sa okrem iných objavia aj na slávnostnom koncerte v sále Rose Theater v newyorskom Jazz at Lincoln Center v dňoch 1. a 2. novembra 2019. Hlavný line-up predstavujú Meredith Monk, Joe Lovano, Craig Taborn, Vijay Iyer, Avishai Cohen, Ravi Coltrane, Bill Frisell, Mark Turner, Larry Grenadier, Wadada Leo Smith, Anja Lechner, Ethan Iverson, Enrico Rava, Egberto Gismonti a Matthew Garrison.

 

Okrem týchto osobností na koncerte vystúpi aj legendárny bubeník, ktorý má na svojom konte zrejme najviac nahrávok pre spoločnosť ECM zo všetkých, Jack DeJohnette. O vydavateľstve sa vyjadril: “Čaro vydavateľstva ECM vytvoril Manfred Eicher. V minulosti hrával na kontrabas a spieval v Nemeckom zbore a priťahovali ho rôzne štýly hudby. Nebol štýlovo uzamknutý. Nahrával klasickú hudbu pre spoločnosť Duchess Gramaphone Records. Mal prirodzený dar dostať z hudobníkov maximum a zároveň dostať z ich nástrojov ten najkvalitnejší prirodzený zvuk. Vytvoril zvuk, ktorý sa ľuďom páčil. Poslucháči si boli schopní kúpiť albumy jeho vydavateľstva už len kvôli tomu zvuku, nehovoriac o hudbe, ktorá sa tam nachádzala. Manfred mal víziu a tá vízia doteraz pretrváva. ”

 

“Budete počuť hudobníkov, ktorí prišli, aby spoločne oslávili vydavateľstvo a Manfreda Eichera. Takže to budú dva dobré večery plné hudby. Ja budem hrať v triu s Ravi Coltranom a Matthewom Garrisonom a ďalšími hosťami. Zaznie množstvo zaujímavých kombinácií veľmi dobrej kvality,” dodal na záver bubeník Jack DeJohnette.

 

Zdroj: Jazz in Europe

Autor: Martin Uherek

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Reportáž: Rado Tariška a jeho dramaturgicky pestrý Radio Band
Vo štvrtok 18. 5. 2017 sa v Divadle Aréna opäť uskutočnil zaujímavý jazzový koncert. Fenomenálny...
Tomáš Maretta: Kvalitná hudba nie je zadarmo, Slováci to musia pochopiť.
Stretol som sa s Tomášom Marettom - jedným z organizátorov koncertu Rona Cartera a Richarda...
Reportáž: Výborný kvartet Ester Wiesnerovej v Klariskách
Ester Wiesner od návratu domov z bostonskej Berklee určite nezaháľa. Svoje koncerty odštartovala v...
Report: Candy Dulfer roztancovala bratislavský Majestic Club
12. apríla sa v bratislavskom klube MMC uskutočnil koncert interpretky, ktorá dlhé desaťročia...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...