Newport Jazz Festival oslavuje 65. ročník: Vystúpia najznámejšie i mladé svieže mená jazzovej scény

Newport Jazz Festival oslavuje 65. ročník: Vystúpia najznámejšie i mladé svieže mená jazzovej scény
Lenka Molčányiová

Prístavným mestom Newport sa bude rozliehať nielen tradičnejší jazz ale aj zmes rôznych štýlových spojení jazzu s inými žánrami ako R&B, hip-hop, funk, či world music. Tisícky nadšencov hudby sa stretnú už 2. augusta aby si naplno užili živú hudbu počas celých troch dní na štyroch rôznych pódiach. Priznajme si, kto z nás jazzových hráčov a milovníkov hudby by sa tam aspoň raz za život nechcel ísť pozrieť?

 

Ja teda rozhodne áno! Nielenže už od mala sledujem na You Tube všetky možné záznamy koncertov mojich obľúbených jazzmanov a jazzwomaniek z tohto festivalu, no každý rok zas a znova žasnem nad kapelami, ktoré sa v programe objavia.
 

Od jeho založenia v roku 1954 sa Newport Jazz Festival stal každoročnou letnou tradíciou amerického regiónu New England. Len v rokoch od 1972 do 1981 sa festival presťahoval z Newportu do New Yorku. Donedávna bol jeho umeleckým riaditeľom 93-ročný George Wein, no jeho vášeň a povinnosti v posledných troch rokoch prevzal legendárny kontrabasista Christian McBride. Práve on je zodpovedný aj za tohtoročný skvelý program plný tých najrenomovanejších hudobníkov ale aj mladých, avšak už teraz žiariacich hviezd vo svete jazzu.
 

Z interview magazínu All About Jazz so spomínaným Georgeom Weinom

AAJ: Po celoživotnom počúvaní a hodnotení hudobníkov - čo hľadáte v hudobníkoch okrem talentu?

GW: ,,Samotný talent nestačí. Každý, kto vie hrať hudbu, je talentovaný, ale nie všetci sú umelci. Umenie je tým, čo dodáva jedinečnosti, tomu čo hudobníci robia. A mám jeden výraz, ktorý môžete použiť na tento rozhovor. Keď začujem nejakého speváka/speváčku, pýtam sa sám seba: "Do they have their shit together?" - čo znamená - ,,Len tam tak na pódiu stoja a spievajú pieseň, alebo vedia naozaj, čo robia a ako vystupujú pred publikom?’’ - to je to, čo hľadáte.‘‘

Ten pravý ,,old-school'' jazz

 

AAJ: Ako sa vaše ,,bookovanie’’ hudobníkov pre Newport vyvíja s neustále meniacim sa hudobným vkusom?

GW: ,,Na začiatku to bolo jednoduché. Mali sme Duke EllingtonaLouis ArmstrongaSarah VaughanMiles DavisaEllu Fitzgerald... ako dieťa v obchode s cukríkmi – len si si vybral ktorý chceš. Teraz musíš vyhrabávať. Musíš ísť tam von a čítať články od autorov z mnohých jazzových magazínov, musíš počúvať nahrávky, ktoré ti boli poslané od hudobníkov, ktorí ti hovoria o ďalších hudobníkoch...a preto je Christian McBride tak dôležitý pre tento festival a pre jeho budúcnosť. On je najťažšie pracujúcim jazzmanom v tomto priemysle. Pracuje na festivale naprieč celým svetom, počúva hudbu každý deň, ktorú ja už nemám šancu počúvať.  Veľa ľudí tu v New York City má šancu počuť, čo prichádza do rôznych klubov v NYC, ale to nestačí a preto som aj v spojení s mnohými ďalšími organizátormi jazzových festivalov po svete, s ktorými komunikujeme a radíme sa.‘‘

 

Čo závidieť v Newporte?

Ak aj sa tam nechystáte, tu je pár mien a kapiel, ktoré by určite rado privítalo aj slovenské publikum. Pri niektorých menách by to bol prvýkrát, no viaceré sme tu už mali.

Takými menami a najmä veľkými hráčmi a osobnosťami sú Herbie Hancock, Vinnie Colaiuta či Christian McBride. Závidenia hodne si ich na festivale diváci vychutnajú spolu v tomto výnimočnom triu.

Z mojej zbierky ,top' videí z Newport Jazz Festivalu - dávny, no legendárny kvartet na čele s Joshuom Redmanom

 

Nebude tam chýbať ani kontrabasista Ron Carter, ktorý sa v Bratislave predstavil práve pred dvoma rokmi v Ateliéri Babylon v doprovode akordeonistu Richarda Galliana. V ten istý rok a na tom istom pódiu sa u nás ukázal aj známy multižánrový groovový basgitarový mág Thundercat, ktorý má v Newporte tiež svoje vážené miesto. Z bratislavského Nu Spirit Clubu si môžete pamätať taktiež trubkára Terence Blancharda, ktorý sa na festivale predstaví so svojim ,,The E-collective’’, ktorých silné až mysteriózne vystúpenie som si zažila aj na minuloročnom Jazz Feste v Brnenskom Sono Centre.

Mená vážených speváčok ako Dianne Reeves či Dee Dee Bridgewater určite poznáte, no vynímať sa medzi nimi bude aj dychberúca Cécile McLorin Salvant.
 

Nedá mi nespomenúť úžasných saxofonistov: Ravi Coltrane, Kamasi Washington, Marcus Strickland či Tia Fuller so svojími projektami alebo skvelú kapelu Bad Plus, známu aj vďaka ich spolupráci so saxofonistom Joshuom Redmanom.
 

Z mladšej talentovanej generácie to bude výnimočný Christian Sands, ani nie 30-ročný klavirista, ktorý je už teraz jedným z najžiadanejších v jazzovom svete.

Prekvapením v programe je pre mňa neskutočné duo mladej klávesistky Domitlle Degalle (DOMi) a bicistu James Dennis Becka (JD Beck), ktorých videá sa stali na sieťach virálnymi, a zaujali aj mňa. Ich hravosť sa nesie na vlnách rýchlo-tempového futuristického jazzu s hip-hopovým groovom.

 

Určite nie len dnešnú generáciu poteší vystúpenie Grammy ovešaného rapera a aktivistu Commona. Odporúčam si vypočuť album zo spolupráce so známym Robertom Glasperom s názvom ,,August Green‘‘. Ten príjemný jazz-rap vás chytí, aj keď by ste nechceli.
 

Jazzové festivaly na Slovensku

Týmto by som aj chcela všetkých pozvať, aby nelenili cez leto doma, ale aby po večeroch vybehli aj na naše jazzové festivaly. Po krásnom Mikulášskom Jazzovom Festivale nás čaká tieto dni Trnavský Jazzyk so skvelými kapelami.
 

Sledujte program a podporte kvalitný a pestrý slovenský a zahraničný jazz aj svojou účasťou!
 

 

Ja sa na vás budem tešiť už túto stredu v Trnave s Tibor Feledi Kairos Quintetom

Lenka Molčányiová

 

Zdroje:  www.newportjazz.org
www.allaboutjazz.com

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Posledné turné popovej hviezdy navštívi aj jazzový festival: Elton John zahrá na Montreux Jazz Festivale
Legenda popovej hudby Elton John sa budúci rok objaví aj na veľkej scéne jedného z najvýznamnejších...
Jazzový festival v Kodani čelí kritike: Izraelské kapely odmietol z "politických dôvodov"
Copenhagen Jazz Festival má problém, jeho riaditeľ Kenneth Hansen povedal jednému z...
Newport Jazz Festival oslávi hudbu vytvorenú v Chicagu
Tento ročník festivalu Newport Jazz Festival predstaví svojim návšetvníkom medzi iným aj hudbu,...
Poznáme meno nového dramaturga Newport Jazz Festivalu: George Weina nahradí Christian McBride
Basista Christian McBride bol pred niekoľkými dňami vymenovaný za nového umeleckého riaditeľa...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...