Predvianočný výber jazzových albumov roku 2019: zahraničné aj skvelé domáce nahrávky môžu byť krásnym darčekom

Predvianočný výber jazzových albumov roku 2019: zahraničné aj skvelé domáce nahrávky môžu byť krásnym darčekom
Lenka Molčányiová

Ak ešte nemáte ,,vybavené’’ všetky vianočné darčeky, je ešte stále veľa možností ako potešiť blízkeho skvelým jazzovým albumom. Originálny výber nahrávok hudobného kritika a žurnalistu Jona Garelicksa vám napovie, čo tento rok v jazzovom svete zarezonovalo. Pripomenieme si aj tohtoročné albumy domácej produkcie a rozhodne vás nesklamú aj tie nominované na budúcoročné Grammy Awards.

 

V tomto osobnom zozname originálnych albumov roku 2019 prevažne amerických umelcov, sa nachádzajú tradične jazzové, no aj experimentálne a výpoveďou silné nahrávky. Na moje potešenie je medzi nimi aj mnoho žien hudobníčiek, čo značí, že sa ich tvorba dostáva stále viac do povedomia a je počutá aj širším publikom. Zoznam tvoria viac či menej známe mená, no ich tvorba je rozhodne inšpiratívna a hodná vypočutia.

 

“A ‘WELL TEMPERED’ BOUTTÉ” John Boutté

Rodák z New Orleans, známy pre svoju tému k úspešnému seriálu HBO s názvom ,,Treme‘‘, je všestranne zručný vokalista, ktorého jazzové aranžmány pre malú kapelu len podporujú jeho jemnú vášeň a swingujúci tenorový hlas. Spoznáte medzi nimi skladby ako ,,Nature Boy‘‘ či ,,Little Red Rooster” od Rolling Stones.

 

“WAITING GAME” Terri Lyne Carrington & Social Science

Na príchod tohto albumu sme už upozorňovali v nedávnom článku. Je to dvojdielne CD, z ktorého prvá časť sa nesie v duchu jazz - R&B fusion a odkazuje na problémy sociálnej spravodlivosti. Hosťami sú vokalisti Malcolm-Jamal Warner a Meshell Ndegeocello. Druhá časť je improvizovaná, štvorčasťová inštrumentálna suita, v tiesnivejšej atmosfére s názvom “Dreams and Desperate Measures”. Na tejto časti nahávky vynikajú skvelí hudobníci: gitarista Matthew Stevens, klavirista Aaron Parks, a basistka Esperanza Spalding.

 

 

“DIATOM RIBBONS” Kris Davis

Klaviristka a skladateľka Kris Davis je nebojácnou experimentátorkou so zvukom a formou. Na tomto albume spolupracuje s Esperanzou Spalding (vokály), saxofonistami J.D. Allenom a Tony Malabym, gitaristami Nelsom Clineom a Marcom Ribotom a so spomínanou bubeníčkou Terri Lyne Carrington. Jednotlivé skladby striedajú tichšie a burácajúcejšie nálady, skrz pastelový impresionizmus a rockové ,,beaty’’ až po dozadu položený hip-hop či odvážny free jazz.

 

“CRISTAL” Guillermo Klein y Los Guachos

K tomuto albumu a najmä jeho tvorcovi argentínskemu klaviristovi a skladateľovi Guillermovi Kleinovi mám špeciálny vzťah, keďže som si jeho dirigovanie a silnými emóciami nabité skladby mohla nedávno naživo vychutnať v pražskom Jazzdocku v prevední Concept Art Orchestra. Bol to veľký zážitok, čo rozhodne bude aj jeho album, na ktorom jeho orginálne skladby hrá výnimočná menšia zostava hudobníkov zvaných ,,Los Guachos’’, ktorú tvoria aj známy saxofonsti Miguel Zenón a Bill McHenry a napríklad aj bubeník Jeff Ballard. Klein bol mnoho rokov pevnou súčasťou bostonskej jazzovej scény, no vo svojej tvorbe sú vpylvy jeho rodnej kultúry nepopriteľné. Všade prítomné prvky tanga sa objavujú v neskutočných rytmických a polirytmických podobách.

 

“TRIO TAPESTRY” Joe Lovano

Charakteristický pre jeho prácu s voľným rytmom a šialenými harmóniami tónovych radov, dokázal legendárny saxofonista  Joe Lovano so svojim novým triom v zložení: Marilyn Crispell (klavír) a Carmen Castaldi (bicie), prejaviť svoju istú sebavedomosť, ale aj lyrickosť a napätie akoby v mimovoľne započutej intímnej konverzácii.

 

 

“KEEP TALKIN’” Yoko Miwa

V Bostone obľúbená klaviristka Yoko Miwa a jej spoluhráči z tria (basisti Will Slater a Brad Barrett a bubeník Scott Goulding) prichádzajú s rytmicky živými verziami známych skladieb ako ,,In walked bud’’ Theloniousa Monka či ,,Boogie Stop Shuffle” Charlesa Mingusa s náznakmi popovej lyrickosti kapely Beatles či Joni Mitchell.

 

“COIN COIN CHAPTER FOUR: MEMPHIS” Matana Roberts

Posledné dielo výraznej alt saxofonistky, skladateľky a multimediálnej umelkyne Matany Robertsa vrámci jej trvajúceho projektu ,,Coin Coin‘‘ vyjadrujúceho osobnú a spoločenskú históriu, je spaľujúci, trúchlivý a vzdorovitý hudobný prejav v atmosfére mysterióznych spirituálov, kvílivých a hlboko expresívnych zvukov rôznych nástrojov, doprevádzaných aj autorkinou recitáciou.

 

“PARLOUR GAME” Jenny Scheinman/Allison Miller,

S týmto albumom prichádza klasická intimita starodávnejšej ,,parlour music’’ s folkovým živým tónom so sviežou jazzovou sofistikovanosťou a ansámblovou hravosťou. Huslistka Jenny Scheinman hrá melodické spevavé témy na jedenástich originálnych skladbách. Zoskupenie dopĺňajú Alison Miller na bicie, Carmen Staaf na klavír a Tony Scherr na basu.

 

“SOME KIND-A-SHAKE” Tuba Skinny

Technicky títo mladí hudobníci z New Orleans len znovu oživujú piesne zo starého jazzu a bluesu, no robia to naozaj dôverne dobre s veľkou dávkou veselej energie. V priebehu 10 rokov nahrali 10 albumom, hrávali na ulici Royal Street, provokujúc tanečníkov v kluboch a pútajúc divákov v okolitých baroch. V tejto typickej nástrojovej zostave (banjo, kornet, klarinet, trombón, spev, perkusie) hrajúcej repertoár od spirituálov cez ragtime, blues a tradičný jazz sa vyníma skvelá trubkárka a multiinštrumentalistka Shaye Cohn.

 

 

“THREE IN PARIS” Jeremy Udden

Saxofonista a skladateľ Jeremy Udden, úzko prepojený s osobou a tvorbou jeho mentora na New England Conservatory – Steve Lacym, nahral spolu s jeho triom (basista Nicolas Moreaux a bicista John Betsch) album inšpirovaný práve aj Lacyho originálnymi skladbami. Spolu sa na albume nachádza 10 skadieb, svojrázne abstraktných, melodických aj swingových.

 

SLOVENSKÉ ALBUMY 2019 - výber

Samozrejme treba podporovať najmä domácu tvorbu a preto vás aj vašich blízkych určite poteší niektoré z týchto pestrých, originálnych, kvalitných a pútavých albumov v štýle jazzu, world music, folk, blues či funk, z dielne slovenských už známých mien no aj viacerých nových objavov na našej scéne. Na väčšinu z nich nájdete v odkazoch recenzie.

 

Nikola Bankov – Birght Future

Peter Korman – Root System

Peter Palaj – News for Peter

Ivan Dimitrov – My colorful dream

Zuzana Mojžišová - Puščaňa

Jana Bezek - Spiralization

Milo Suchomel – From my colors

Fats Jazz Band – Swingin´ Christmas

Peter Adamov – Bonbón

Barbora Botošová – Colors of my soul

Miloš Biháry Jazz Funk Brothers Orchestra – Don´t Worry, BIHARY

Juraj Griglák – From the bottom

 

 

V nedávnom článku sme predstavili aj albumy nominované na budúcoročné Grammy Awards. Sú to všetko úžasné albumy legendárnych hudobníkov a hudobníčiek. Zoznam si môžete pozrieť TU

 

Verím, že vás v pokojnom čase v kruhu rodiny zahreje pri srdci aj dobrá hudba. Prajem pekné jazzové Vianoce:)

 

Lenka Molčányiová

Zdroj: www.bostonglobe.com

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Rodí sa ďalší jazzový cimbalista: Ľubomír Gašpar sa chystá koncertovať a nahrávať CD
Na jar sa objavil na českej súťaži Jazz Fruit - Mladí ladí jazz, pred pár týždňami získal dve...
Recenzia CD: Berezova "Intuícia" nesklamala
Gitarista Pavol Bereza nie je žiadnou novou tvárou na scéne slovenského jazzu. Dlhé roky pôsobí ako...
Ocenenie Esprit pre najlepší slovenský jazzový album roku 2012
Portál Jazz.sk v spolupráci so Slovenskou jazzovou spoločnosťou otvárajú prvý ročník ceny za...
Ako vzniklo rozlúčkové CD so Slovenskom: Hanka Gregušová album Twin Flame venovala klaviristom
Hanka Gregušová (aka Hanka G) pripravila spolu s vynikajúcim slovenským klaviristom Ondrejom...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...